Реклама / Ads

0| 8984 |16.03.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Георги Желев: Мобилните телефони са критични повърхности, които подценяваме

.
Тезата е на д-р Георги Желев, преподавател в Тракийския университет в секция „Епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина”. Той определя мерките срещу коронавируса като адекватнии и навременни, защото са изпреварили пика на заболяването.

Коронавирусът е слабо устойчив, но е много важно е какво и с какъв препарат се дезинфекцира, подчерта специалистът.


Д-р Желев обърна внимание пред БНР върху хлорсъдържащите препарати и напомни, че хлорът е токсичен газ, който може да доведе до асептично възпаление на белия дроб, включително оток.


Отваря се жива рана в белия дроб, той става по-податлив към заразяване и ако настъпи такова заболяване, то ще протече много тежко, предупреди преподавателят. Той призова хората да не използват препарати, съдържащи хлор, в затворени помещения, защото водят до обратен ефект и имуносупресия.


Вирусът го няма по пода, излъчителството е с издишания въздух, както и с капчиците при кашляне и кихане, изтъкна той.


Най-рискови са контактните повърхности от първи ред – дръжки, ключове на врати и шкафове, химикалки в банковите офиси, плотове.


Спиртът е най-добрият дезинфектант, защото вирусът е чувствителен към органични разтворители и загива за секунди, допълни д-р Георги Желев.


Ако се ползва друг дезинфектант, след него трябва да се избърше, ако върху почистените повърхности поставяме храни, съветва Желев.


В общите столови хорат си мият ръцете, а сядайки, веднага вадят телефоните си, а мобилните телефони са критични повърхности, подчерта преподавателят от Тракийския университет.


Колко често трябва да се почистват повърхностите? Няма еднозначен отговор, няма шаблон. Всичко зависи интензитета на използване на тези повърхности. По-важно е човек да измива ръцете си, преди да се храни или да запали цигара, каза още д-р Георги Желев.


Относно маските специалистът поясни, че в социалните мрежи се тиражират много заблуди.


Маската не гарантира 100 процента спиране на вируса, но намалява поетата инфекциозна доза, а това намалява риска от настъпването на заболяване и оказва влияние ивърху развоя на заболяването, подчерта д-р Желев, като се позова на стандарта на епидемиолозите за минимална инфектираща доза.


Ако приемем висока инфекциозна доза, заболяването ще протече по-бързо и по-тежко, с по-неблагоприятни последици, поясни той.


Хората масово разтриват дезинфектанта по дланите си, но оставят необработени мъртви зони – кожни гънки, върхове на пръстите и поднокътни пространства. Дезинфектантът трябва да достигне до цялата повърхност на ръката, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 15356 |11.02.2020 Задължиха Пламен Георгиев да си построи „леко слънцезащитно устройство“ на терасата . 11| 10549 |05.11.2019 Адв. Хаджигенов за Фрог: Очевидно се опитват да убият съпругата на Георги от „БОЕЦ“ . 18| 12844 |29.09.2019 Илиян Василев: Колянопреклонният Георги Любенов и скандалният Никола Филчев защитиха Гешев . 31| 22738 |29.08.2019 Българка в Испания за Фрог: С този сертификат Пламен Георгиев става само за шофьор на испански туристи /допълнена/
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ