Реклама / Ads
12| 13610 |22.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Гешев пак напомни на Борисов какво го чака, ако изтъргува главата му. Проверява сигнали срещу него, Мария Габриел, хора от ВСС

.
Прокуратурата се зае със сигнали срещу Бойко Борисов, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел и Калина Чапкънова и Георги Кузманов - членове на Висшия съдебен съвет. Съобщението на държавното обвинение идва на фона на скандала, който продължава да тресе съдебната власт и политическия елит. Моментът за това може би не е случаен - обвинението напомня на всички онези политици, готови да търгуват главата на Гешев, че все още има “дела на трупчета” и нечия политическа кариера може бързо да приключи.
 

Извършва се и проверка на твърденията на главния прокурор Иван Гешев от миналата седмица, че са му предлагани посланически постове в замяна на това да подаде оставката си.

 

Единият от сигналите, които прокуратурата проверява, е на ГД “Боец”, внесен миналата седмица. Георги Георгиев от сдружението внесе два сигнала за корупция - срещу Халил Летифов зам.-председател на парламентарната група на ДПС и срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Сигналът срещу Габриел е за използвано общинско жилище, става ясно от съобщението на прокуратурата.

 

Върховната касационна прокуратура се занимава още със сигнал, според който в сигнала в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез Държавния авиационен оператор. Много е възможно това да се отнася до случая с източването на огромни суми пари, предназначени за строежа на АМ “Хемус”. Според политическия анализатор Осман Октай част от тези средства са били изнесени именно като дипломатически товар със самолети на ДАО. 

 

Това е третото прессъобщение на прокуратурата в рамките на днешния ден. Вероятно обвинението иска да демонстрира, че работи усилено по разкриването на огромни престъпления, в които е замесен политическия елит. Така например малко по-рано днес държавното обвинение информира, че разследването по “БарселонаГейт” не е на трупчета, както се твърди, а в момента се превеждат документи от други държави. 

 

Кои са членовете на ВСС, които проверяват прокуратурата?

 

Георги Кузманов и Калина Чапкънова са едни от кадровиците, поискали освобождаването на Гешев от поста главен прокурор. Чапкънов е излъчен от прокурорската квота. Чапкънова е от парламентарната квота, а в медийни изяви на Цветан Цветанов, когато все още бе част от ГЕРБ, бившият втори в партията на Бойко Борисов се обяви в подкрепа на Чапкънова, която по думите му е била препоръчана от бургаските депутати на формацията.

 

Каква е причината държавното обвинение да се активира така - можем да гадаем. Интересно е обаче в какъв момент се случва всичко. 

 

Малко контекст

 

Преди няколко месеца в интервю пред “Капитал” главният прокурор напомни, че по редица случаи - скандалът с кюлчетата и пачките в спалнята на Бойко Борисов и “БарселонаГейт”, който въвлече името на лидера на ГЕРБ в схема за пране на пари - разследванията все още продължават. Адв. Емил Георгиев тогава прозря в коментар за ФрогНюз, че не се изключва обвинител №1 да напомня деликатно на политиците, готови да изтъргуват главата му в хода на преговорите за правителство, могат сериозно да пострадат, ако тези разследвания тръгнат в някаква посока и стигнат до своята развръзка. 

 

По време на пресконференцията в понеделник Иван Гешев каза, че е отказал оферта, направена му от името на Бойко Борисов да става посланик и е разочарован от ДПС. Спомена, че прокурор му е споделил, че трябва да се прекрати делото "БарселонаГейт". Казано иначе - Гешев заговори за много “тясно сътрудничество” между него и политическия елит, хвърли ръкавицата и обяви война на Борисов. Всичко се случи, след като номинираната за премиер Мария Габриел обяви на пресконференция, че поста на главния прокурор ще е едно от първите неща, с които ще се заеме оглавено от нея правителство. 

 

Гешев посочи, че тогава се обадил на свой “приятел политик”, “жена”, за да попита дали това е вярно, а тя на свой ред му казала “Разбери ме, бях до нея, чух го за пръв път” - сигнал, че вероятно много тесен кръг от хора са били запознати с тези намерения. Започна да се спекулира, че въпросната “жена-политик”, която е приятелка на Гешев, е самата Десислава Атанасова. По-късно самата тя призна, че именно с нея е разговарял главния прокурор, но отрече двамата да си “споделят рецепти” по телефона и отсече - отношенията им са чисто институционални. 

 

Въпросът обаче стои - прокуратурата задейства ли лавината от разследвания, готови да затрупат главата на Борисов и ГЕРБ?

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8429 |21.05.2023 Бойко Рашков: Гешев трябва да излети само за думите ”политически боклук” . 8| 7449 |19.05.2023 Проф. Радулов: Габриел не знае кой кой е в българската политика. Борисов й е прошепнал в ухото за оставката на Гешев . 18| 13549 |16.05.2023 Д-р Николай Михайлов: Борисов, за да напредне в собствената си самозащита от ”Магнитски”, реши да жертва Гешев . 8| 15086 |15.05.2023 Георги Кадиев с 6 извода от приказките на Гешев. Защо гл. прокурор накисна Д. Атанасова?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads