Реклама / Ads
4| 6051 |11.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Я. Хайтов пред Фрог: В подслушваната система по „Червеи” има данни за всички български граждани

.
Явор Хайтов
Във ведомството на МВР има система, която е свързана с база лични данни. Само човек, който е чел разработката „Червеи” може да каже нещо сериозно и отговорно по темата. Това каза депутатът от БДЦ и бивш зам.-шеф на МВР Явор Хайтов.
 
В системата СКРЕЧ се отбелязва кога, даден човек и откъде напуска страната. По този начин, ако има достъп до Автоматизирана информационна система /АИС/, този който е направил пробив или неправомерно посегателство, е могъл да придобие лични данни на лицата, които са в тази система. А в нея са всички български граждани. Ние всички сме сменяли документи, международни паспорти, шофьорски книжки и т. н. Преди време започна една стратегия за изграждане на единна информационна система, но за съжаление това се оказа едно много скъпо начинание, което до този момент не може да се реализира. Дори когато се правеха стратегии за борба с престъпността имаше вариант, в който да се дава възможност, когато си на определено ниво-прокурор, съдия или следовател, от момента на регистриране на едно лица за криминално престъпление, до окончателната фаза-присъда, да може да се разбира как се развиват нещата.

 Системата СКРЕЧ не се включва в т. нар. Автоматизирана информационна система. Тя включва т. нар. БДС система, казано на разбираем език. Странно е защо хора, които не са чели материалите по „Червеи” могат компетентно да излязат пред обществото и да говорят компетентно. Това не е добре нито за системата за сигурност, нито за парламента, нито за вътрешната комисия. Най-важно е да се установи кой е извършил престъпно поведение, ако има такова. На въпрос дали трябва да се разсекретят тези документи, както предлага бившият шеф на МВР Румен Петков той каза: Това е все едно да питате един съдия, преди да получи делото, на колко години ще осъди лицето, срещу което е образувано то. Хубавото е, че прокуратурата работи и аз съм убеден, че в края на краищата ще разберем има ли неправомерно използване на СРС-та на български гражданин. Все пак щом става въпрос за АИС, то има следи, отбеляза Хайтов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7145 |11.02.2015 Първо във Фрог: На Гудериан Ненчев прекръстиха военния министър . 4| 6389 |10.02.2015 Адв. Ботев за Фрог: Прокурори разглеждат картини и броят пари, а не гледат експертизи . 24| 5636 |10.02.2015 Св. Филипов за Фрог: XX в. беше война на идеологии. XXI в. - на религии и култури . 6| 8257 |05.02.2015 Реформаторът д-р Шишков пред Фрог: Москов не ми е показвал реформата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads