Реклама / Ads
3| 8252 |24.05.2014 НАРОДЕН ГЛАС

А. Йорданов чете свои стихове за 24 май в Македония

.
В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост координаторът на Сдружение „България си ти!“ Михаела Кирилова заедно с група българи - от БАН, поети и писатели, почетоха един най-големите български празници из сакралните места в Охрид. Посетиха и гроба на Григор Пърличев (български възрожденец, писател и преводач), чиято правнучка е проф. д- р Олга Пърличева.
 

 

Преди това в навечерието на 24 май (вечерта на 23 май) в Българския културно-информационен център в Скопие, Македония, се състоя тържествена вечер, посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Проявата е организирана от Сдружение „България си ти!“, БКИЦ Скопие и Европейският политехнически университет.

 

Гости на събитието бяха български учени, писатели и поети. Сред присъстващите имаше много македонски българи. Те бяха възхитени от проявата и щастливи, че могат да чуят български произведения там, защото  нямат български радио, телевизия, вестници.

 

Доц. Йорданов тържествено откри вечерта с реч. Проф. Пърличева поздрави и чете исторически извор за Кирил и Методий. Г-н Димитър Христов, директорът на БИКЦ Скопие, също приветства и чете свои стихотворения. Последваха четения на Поли Муканова и Пламен Янакиев. Вечерта завърши с четения на цикъл четиристишия от г-н Йорданов, които е написал докато е бил посланик на България в Република Македония.

 

По-рано през деня на 23 май в Скопие българската група бе посрещната от ректора на Скопския университет по туризъм.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6754 |13.05.2014 Митрополит Дометиан стана почетен член на Сдружение „България си ти!“ . 25| 6383 |10.03.2014 Властта раздели журналисти и медии на свои и чужди . 45| 8342 |20.02.2009 Пиар акция прави В. Путин почетен доктор в Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads