Реклама / Ads
0| 5086 |03.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Жаблянов: Пробутват ни се псевдо реформи, алиби за съществуване на нескопосаната коалиция

.
Валери Жаблянов
„Пробутват ни се псевдо реформи, алиби за съществуване на нескопосаната коалиция”. Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов.
 

По думите му, с декларацията си в петък ГЕРБ се опита да самопохвали властта, без да отчита реалните показатели на икономическото развитие на страната, потребностите на българското общество и без да се интересува от оценката на гражданите за това какво прави правителството. Той подчерта, че истината е, че българската икономика продължава да бъде в рецесия и имаме счетоводен растеж, който не се усеща от населението. „Структурата на безработицата в страната е кошмарна, защото наистина има райони, където тя е под 10%, но има и такива, като Пернишка област – например, където надхвърля 30-40%. Там не живеят ли български граждани?!”, попита той. По думите му има безспорни доказателства, че икономическият живот у нас замира все повече.
 

Жаблянов подчерта, че действията на управляващите не могат да бъдат наречени реформи. „Реформи се правят, когато се променя политиката в полза на повечето граждани. Това, което се приема в момента, е с цел да се ограничат българските граждани да ползват нещо, за да могат да ни стигнат парите, а другите да ги дадем на друго място”, заяви депутатът от левицата. По думите му това не са реформи, а някакви политически действия, които са съобразени с финансите в момента, така както ги виждат министър Горанов и правителството. „Не може масово българското население да не може да си позволи да отиде на зъболекар и да се твърди, че има здравна реформа. Не може българските училища, особено в малките общини, да страдат постоянно от недостиг на средства, да се прехвърлят средства от бюджета за образование към частните училища и да се твърди, че има образователна реформа”, категоричен бе депутатът.


 Жаблянов подчерта, че правителството няма никакъв принос за поевтиняване цените на петрола и газа в световен мащаб и отражението им в България, защото това е търговска конюнктура. „В електропроизводството в България има порочен модел – американските централи Марица-Изток. Те продават на много по-висока цена от тази, на която продават останалите производители, която им е гарантирана с неизгоден договор за България”, заяви социалистът и подчерта, че правителството на Борисов не знае как и не желае да развали този договор, въпреки че е в разрез с всички европейски либерализационни пакети и тези централи се намират в привилигировано положение. Той подчерта, че централите са стигнали дотам в нахалството си и българското правителство – в своята мекошавост, че те са поставили условие да им се изплати дългът, който има НЕК към тях, за да дадат парите на мините, които им доставят въглища. „На тази наглост се съгласи българското правителство и в момента търсят заем, така както ни заробиха с 16 млрд. лв., които с години да плащаме. Сега, за да платят 600 млн. лв. на американските централи – парите, които те са окрали от българските потребители в последните 10 години. Това прави правителството и това са гигантските му успехи”, категоричен бе народният представител от БСП.

 

Жаблянов подчерта, че когато се подхожда лековато към настоящите проблеми на България, няма как те да бъдат решени. „БСП като опозиция трябва да посочи тези проблеми и на предстоящия Конгрес да даде тази алтернатива за България, която българските граждани ще разберат, че отговаря на техните интереси”, заключи Валери Жаблянов.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4875 |02.04.2016 Младежи спасиха живота на чужденец . 0| 8681 |31.03.2016 Босия пред Фрог: Цачева да не се прави на ощипана мома за шефа на ДАИ . 0| 9410 |31.03.2016 Енчев за Фрог: 4 г. Босия се би срещу корупцията в ДАИ, не го отразиха! . 0| 8988 |31.03.2016 От „Технополис” се извиниха. И това е успех

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads