Реклама / Ads
6| 14475 |07.02.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Конституционният съд може да даде зелена светлина на ново искане за отстраняване на Гешев

.
Иван Гешев и Надежда Йорданова
Ако Конституционният съд даде зелена светлина, министърът на правосъдието Надежда Йорданова може да задейства отново процедура пред ВСС с искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.
 

Ключово решение за бъдещето на съдебната система в България се очаква тази седмица - Конституционният съд ще се произнесе по въпроса дали министърът на правосъдието има право да поиска освобождаването на главния прокурор, пише "Дневник".


През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. Очаква се делото да бъде приключено и решението да бъде публикувано във вторник (8 февруари). То може да отключи поредица от събития предвид заявките на управляващото мнозинство както за отстраняване на Гешев, така и за сериозни промени в съдебната система и Конституцията.


Един от спорните въпроси по време на дебата във ВСС около искането за оставката на Гешев миналата година беше дали изобщо съществува законова възможност за подобно искане. Дебатът около конкретното искане и обсъждането на конкретните основания за оставката на Гешев бе отклонен от членовете на съвета и заменен от дискусия за процедурни и законодателни възможности, а ВСС отхвърли искането.


Точната формулировка на въпроса, поставен пред КС, гласи: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от конституцията включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал.3, т. 5 от конституцията?"


Макар питането да е отправено по повод процедура за отстраняването на главния прокурор, отговорът на съда ще засегне и "тримата големи" - не само ръководителя на държавното обвинение, но и председателите на двете върховни съдилища. Въпросът се отнася за случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения както и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Опитът от миналото лято е "пилотен" в 30-годишния живот на ВСС, тъй като за първи път министър на правосъдието внесе искане за отстраняване на главен прокурор. По тази причина и решението на Конституционния съд ще бъде ключово, тъй като може да даде тласък на серия от събития или законодателни промени.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 27259 |09.11.2021 Бакалов: Да изтеглиш 60 млн. в брой без предварителна заявка, може да стане само в българска банка . 24| 10595 |05.11.2021 Проф. Михаил Боянов: В момента се случват две неща - умират хора и всеки ден се харчат едни пари, милиони, за нещо, което можеше да съкратим . 7| 8293 |10.09.2021 Мечката гризли Гешев: Брани своите, но може и да ги разкъса . 29| 23455 |03.08.2021 Стефан Гамизов: Трифонов се даде булка на руската диктатура, подчини се на бг-олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads