Реклама / Ads
0| 4664 |06.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Миков: Този закон съсипва българското образование

.
Михаил Миков
„Този закон съсипва българското образование”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков при предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да се отложи прилагането на закона за предучилищното и училищното образование с една година.
 
„Усвоихте си милионите по проектите и си взехте европейските средства, но сега проблемът опря до българските деца”, заяви лидерът на левицата. Той попита – къде се е видяло в света деца да учат по един учебник до Нова година и по друг, след нея, което предлагат управляващите. Миков запита къде в развития свят се прилага закон от средата на годината и само по отделни класове. Той призова народните представители от управляващото мнозинство да отложат този закон и неговото прилагане, защото с българските деца не трябва да се правят експерименти.

Мариана Бояджиева: Вместо ясна и стабилна уредба, новият закон доведе до напрежение и хаос

„Приет с много обещания, новият закон за образованието вместо обещаната и дължима ясна и стабилна уредба в сферата на образованието, доведе до напрежение и на моменти хаос”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя подчерта, че законът е бил приет, без да е ясно съдържанието на предвидените в него стандарти и не е било спазено изискването за прилагане на Закона за нормативните актове – проектите на подзаконовите актове да се изготвят заедно със законопроекта. Според нея остротата на конкретния случай е, че тези подзаконови актове по същество трябва да осигурят прилагането на закона и да уредят дълготрайни обществени отношения, неуредени в закона. „Тяхната важност за образованието, за всяко училище, за всяко български семейство изискват достатъчно време, както за тяхното изработване, така и тяхното сериозно обществено обсъждане”, заяви депутатът. По думите й кратките срокове за подготовка на подзаконовите актове внасят объркване, хаос и неясноти в новите учебни програми и учебниците, които може да имат дълготрайни и тежки обществени последици за българското образование.

Като пример Бояджиева даде обявеното от министър Кунева преди два дни решение – учениците от 1-ви и 5-ти клас да започнат учебната година със старите учебници. „Удължаването на времето за подготовка на влизането на закона и отлагането на срока за влизането му в сила ще намали до разумни граници риска от противоречия и грешки, които могат да нанесат тежки последици на качеството на българското средно образование”, заключи Мариана Бояджиева.

Въпреки поисканото от председателя на БСП Миков прегласуване, след първото отхвърляне на законопроекта, управляващото мнозинство за втори път гласува против.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5093 |29.03.2016 Миков: В здравеопазването цари пълен хаос . 0| 4932 |25.03.2016 Миков: Прогресивният данък носи полза на работещите . 5| 5908 |11.03.2016 Миков: Само за днешния парламентарен контрол населението намалява с 10 – 12 души . 57| 11781 |18.02.2016 Равнис! Внасят закон за връщане на казармата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads