Реклама / Ads
0| 5082 |29.03.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Миков: В здравеопазването цари пълен хаос

.
Михаил Миков
„В здравеопазването цари пълен хаос и затова ние предупреждавахме непрекъснато. С наближаването на 1 април, напрежението в системата расте, което потвърждава и мотивите, с които преди около месец ние внесохме вота на недоверие към правителството на Борисов”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на Радио „Фокус”.
 
По думите му при подписването на документа към Рамковия договор за 2015 г. отсъстват лекарите, а самият документ е парафиран от министъра на здравеопазването и ръководните органи на НЗОК, назначени от управляващите.

Михаил Миков бе категоричен, че заповедта на министър Москов – всички държавни, общински и частни лечебни заведения да поемат обслужването на здравноосигурените лица, не дава яснота на лечебните заведения кой точно ще им плаща, след като общопрактикуващите лекари не издават направления. „От този хаос най-много страдат пациентите. „Всичко това се случва, защото в здравеопазването няма

Според Миков всичко, което се случва в здравеопазването, ни показва управленска немощ на правителството, оглавено от Бойко Борисов. „Пазарът в системата на здравеопазването ни докара дотук. Здравето не може да е стока, както е написано и в Конституцията. Затова ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ търсим алтернативни решения”, посочи председателят на левицата и обясни, че тази система на здравеопазването разделя лекарите на две. „Едните са свръхплатените лекари, а другите се чудят как да оцелеят със скромните заплати в областните болници”, обясни той.

По думите на Михаил Миков случващото се в здравеопазването трябва да се промени и левицата ще внесе законодателни промени съвсем скоро. „Областните болници, които осигуряват всеобщия достъп до здравни услуги, не трябва да стават акционерни дружества. Защото за тези 16 години, откакто се реформира системата, функционирането на болници като търговски дружества показа, че частните са на печалба, а държавните – все губещи”, категоричен е той. Социалистът каза също, че лекарите напускат държавните и общински болници у нас, и отиват в частните. Други напускат страната, а има и такива, които просто мизерстват.
Протестите подчертават безпомощността на управляващите

По повод протестите на личните лекари, Михаил Миков заяви, че това подчертава безпомощността на управляващите да решат проблемите в системата, които засягат всички. Председателят на левицата каза също, че за случващото се в държавата – може да се съди и по протестите. „Протестират в „Булгартабак”, тютюнопроизводителите, полицаите”, обобщи той.  

На въпрос дали след внесения вот на недоверие в сферата на здравеопазването, левицата ще подпомогне и други, лидерът на социалистите отговори, че БСП ще подкрепи всички инициативи за внасяне на вотове на недоверие, когато мотивите са основателни. „Управлението на Борисов дава достатъчно основания да се внасят подобни вотове в различни сектори”, коментира Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4925 |25.03.2016 Миков: Прогресивният данък носи полза на работещите . 0| 5290 |25.03.2016 Бизнесът иска Борисов да се намеси в спора за здравеопазването . 5| 5884 |11.03.2016 Миков: Само за днешния парламентарен контрол населението намалява с 10 – 12 души . 0| 4746 |30.01.2016 Миков: Сега не мислим за президент, а за Конгрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads