Реклама / Ads
0| 5289 |25.03.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Бизнесът иска Борисов да се намеси в спора за здравеопазването

.
Бойко Борисов
Българската стопанска камара (БСК) призова премиерът да се намеси в ескалиращото напрежение между лекарското съсловие и здравните власти. От БСК посочват в съобщение до медиите, че "следят с особена тревога и загриженост ескалиращото напрежение между Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването по редица постановки в нормативните актове, уреждащи ключови проблеми на здравеопазването".
 
Израз на това противопоставяне е неподписването от страна на лекарския съюз на Националния рамков договор за тази година с НЗОК. Налице е несигурност за дейността на болничните заведения, особено тези на общинска издръжка, във връзка с липсата на яснота относно осигуряването на финансовата им стабилност през годината, подчертават от БСК.

„Предвид сложния характер на отношенията между съсловни организации и институции в системата на здравеопазването, считаме, че полезно би било, под ръководството на премиера и ресорния вицепремиер, да се организира среща на ръководствата на здравното министерство, лекарския съюз и здраната каса,  на която да се обсъдят и решат възникналите противоречия, така че да се установи нормална работа на здравната система през годината”, посочва се в съобщението на камарата.

В писмото се казва, че би било целесъобразно проблемът да бъде поставен на обсъждане и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Създаденото напрежение пречи на нормалната работа на системата на здравеопазването и, ако ескалацията продължи, ще доведе до протести от пациенти и лекари и влошаване на качеството на медицинското обслужване на населението", предупреждават от работодателската организация.

От там изразяват и опасения, че създаденото напрежение може да доведе и до допълнителна емиграция на ценни за страната квалифицирани специалисти.

В сряда общопрактикуващите лекари заявиха готовност за протест в понеделник в писмо до премиера, а от Българския лекарски съюз официално обявиха, че ще поискат в съда спиране на действието на служебния рамков договор, ако той влезе в сила.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4564 |13.03.2016 Турция иска да й върнем опонент на Ердоган . 1| 5127 |27.02.2016 Георгиев: С промените на Изборния кодекс искаме гаранция за честността на изборите . 109| 15369 |19.02.2016 Учени искат промяна на концепцията за произхода на българите, прабългарите и древността . 40| 5767 |10.02.2016 ДЕОС: Номинацията на Бокова превръща „Борисов-2“ в „Орешарски“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads