Реклама / Ads
2| 5664 |18.12.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Модернизацията на армията - напред или назад?!

.
Източник: БГНЕС
Правителството одобри близо 20 млн. лв. за изтребителите МиГ-29. Те си бяха заложени предварително. Премиерът използва заседанието, за да каже това, което всички знаят, т.е. не се дават пари за поддръжка на техниката в армията. И каза на своя финансов министър да свиква с факта, че идващата сряда трябва да отпусне 130 милиона.
 
Наред с това преразпредели вертолетите между военното, вътрешото и здравното министерство. Президентът предупреди, че се харчат средства „на парче“ и няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред. Министърът на отбраната видя сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29. Какво още?

На 13 декември правителството отпусна 19, 970 млн. за МиГ-29

Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 19 970 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната, в съответствие с приетия с РМС 232/2016 Проект за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29”.

 За осигуряване на проекта в централния бюджет за 2017 г. са заложени 30,52 млн. лева. Това е вторият транш за тази година. Първият – в размер на 9 630 000 лв., беше отпуснат през м. януари.

 С изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, уточняват от правителството.

Също на 13 декември премиерът говори за дисбаланс при средствата за армията

Той посочи, че основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени. „От 12 „Кугър“-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите „Спартан“-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата“, посочи Борисов. Премиерът възложи на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината. „Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава.“ „Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан“-ите и хеликоптерите“, каза премиерът. Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ.

На 15 декември президентът каза, че водещо трябва да бъде закупуването на нова техника

Няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“, подчерта още държавният глава в отговор на въпрос. „С интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Може би си спомняте какви функции изпълняваше тя и мога да помогна да си спомните, че в периода 2009-2012 г. имаше около 70 полета с много интересни функции“, добави президентът.

Румен Радев подчерта също така, че в тези сектори се харчат средства „на парче“ и няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред. „За мен тенденцията на абсолютна разпиляност все повече набира скорост“, заяви президентът и добави, че ще постави тези въпроси на Консултативен съвет за национална сигурност. Държавният глава уточни, че следващото заседание на КСНС на 9 януари 2018 г. ще бъде посветено на ангажиментите ни в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът  призова за разум при отделените средства за поддръжката на изтребителите МиГ-29. По думите на държавния глава те са наложителни, но може да се коментира много по отношение на параметрите. „Водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът. А за МиГ-29 трябва да се съобразяват разходите с това, което ще постигнем в бъдеще. Това важи и за бронираната бойна машина на пехотата, и за многофункционалните модулни и патрулни кораби. Аз също съм задал своите въпроси към министъра на отбраната. Очаквам отговор“, добави президентът.

Румен Радев изрази очакването си да бъде даден отговор и дали процедурата за новите кораби за Военноморските ни сили отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност. „Никой не се обезпокоява от факта, че от всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО, които бяха поканени, никой не отговори. Също така, надявам се, управляващите много ясно да изчистят въпроса дали има пълно съответствие между параметрите, заложени в проекта за инвестиционен разход, и тези параметри, които ще бъдат в договора. Наистина тук трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така и във финансово, и в оперативно изражение“, заяви президентът.

На 16 септември министърът на отбраната каза, че има сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия.


Той обясни, че фирми посредници между военното министерство и руската компания създават пречки чрез вкарването на процедурата в административни схеми, за да забавят и провалят договора.

Трите проекта за модернизация на армията – за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина за сухопътните войски, трябва да вървят успоредно с поддръжката и използването и на старата бойна техника, категоричен е военният министър. Той допълни, че бойните самолети МиГ 29 са по-добри от много от тези, които западните държави използват.

„Хората, които говорят по темата за отбраната, са разделени. Една част казват: „Не ни трябва никаква руска техника, трябва да я махнем и да купим западна техника“. Само че не отговарят на въпроса откъде ще намерим средства, защото за цялостно превъоръжаване на армията са необходими повече от 10 милиарда. Откъде ще намерим тези 10 млрд.? Те не се търкалят по улицата. Другите хора, към които принадлежа и аз, смятаме, че процесът за придобиване на нова техника, има три проекта – за изтребителите, другият - за два модулни патрулни кораба и третият, който ще внесем в Министерския съвет – за бронирана машина за сухопътни войски, тези проекти за модернизация трябва да вървят успоредно с това да се поддържа и използва старата техника“, отбеляза Каракачанов.4

Спирдон Спирдонов - Otbrana.com

Заглавието е на Frog news
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9985 |22.09.2017 Депутатът Кольо Милев: Лъжем обществото, че в армията ни всичко е наред . 4| 5472 |07.09.2017 Кирчо Киров: Националната ни сигурност има проблем, не стигат хора в службите и армията . 2| 13793 |21.03.2017 Бившият военен министър Тагарев – сивия кардинал, който коли и беси в армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads