Реклама / Ads
18| 7859 |02.07.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Морски вълци окупираха върха на военната пирамида

.
Военните моряци направиха пристанище и в София. За първи път в историята началник на отбраната, бившето ГЩ, е вицеадмирал Румен Николов.По лампази марските вълци бият останалите видове въоръжени сили на калпак войска. Цифром и словом БА има десетина адмирали и комодори . Моряк е в президентството, моряк командва Военна академия.Утепаха рибата!
 

 

Няма съмнение, че в Щаба на отбраната трябва усилено да започнат да изучават наред с английския  и словосъчетания като: «седем фута под кила», «попътен вятър», «комодор», «на вахта». За пръв път в историята  военен №1 е моряк. На  непретнциозния на пръв поглед вицеадмирал Румен  Николов вече дишат прахта всичките му предишните началници – вицеадмиралите Петър Петров, Минко Кавалджиев, Емил Люцканов и Пламен Манушев. Те успяха да се доберат само до заместническия пост в ГЩ и после Щаба на отбраната, а Николов додрапа до самия връх.

 

Някои злословят, че е съвипусник на военния министър Ангел Найденов от Вапцаровото училище и това му е надуло платната за София. Други си спомнят приклякането на новоизлюпения вицеадмирал на силните от ГЕРБ преди време, които пък му гласували руля на флота. Трети подсказват, че едно рамо му е дал и бившият му началник Манушев, който го рекламирал като депутат в сегашното Народното събрание.Всичко може да е. Но вицеадмирал Николов е минал по «гребена на вълната» от командир на противолодъчен кораб, през оператор на флота та до върха на ВМС. Оттук нататък в ръцете му е кормилота на цялата армия. Ето накъде казва, че ще я поведе в първото си изявления като «флагман» на щаба на отбраната.

 

”За мен е огромна чест днес да поема командването на БА в качеството си на Началник на Отбраната. Безспорно това е един венец на усилията които съм положил през последните 33 години като офицер. Вярвам че този усилия са оценени достойно и ми е предоставена възможността да заема този най-висок пост. По време на моята служба бих казал че съм се представил добре, както в безбрежните океански води, така и по врем ена бурите, преодолявайки редица случай на буря в морето, буря в живота. Всичко това ми е дало възможност да натрупан опит, умения, и знания, които се надявам че ще предам на моите колеги. Убеден съм че заедно с новото ръководство на БА ще съхраним постигнатото до този момент. Ще работим за повишаване на строгия ред и контрол, ще дадем своите знание и умения за израстването на БА, както в национален, така и в международен мащаб. Вярвам че всичко това ще бъде достигнато благодарение на съдействието оказвано ни от държавните институции. Това е така, защото осигуряването на нужните ресурси за провеждане на мащабни учения, подготовка, тренировка на видовете въоръжени сили е необходима държавна подкрепа. Надявам се така също, че ще бъде направено нунжното да бъдат придобити нови системи, които да са адекватни нашите колеги и партньори от НАТО и ЕС. Вярвам че нашите усилия и тези на нашия личен състав са доказали и доказват в момента че ние сме готови във всеки един момент да сме сред първите оказващи съдействие на гражданското население при бедствия, аварии и тежки ситуации. Вярвайте че БА наистина притежава такава способност...”

 

Ще припомним тези думи на вицеадмирал Николов, когато трябва. Всеки има правото на своите  дни доверие. Дано го запомним с нещо повече от предшествениците му генерал Златан Стойков и генерал Симеон Симеонов, които само козируваха на военните министри.

 

Заместници на комодора  ще са двама генерали от другите видове въоръжени сили, с двойно по-голяма численост на войските .


От едната му страна ще е генерал-майор Нейко Ненов. Вечно усмихнатият  висш офицер е от школата на Марица или бившия Симеоновград. Там стига до командир и после започва главоломната му кариера  нагоре по стълбицата. Любимец е на големия натовец и  министър на отбраната Бойко Ноев. Дружбата им не е помръкнала и сега. Генералът е първият наш командир на многонационалната бригада в Афганистан, а после няколко години бе прехвърлян от кадровата мелачка по високите етажи на пирамидата. Командирството му в СВ премина мирно и тихо, но накрая „глътна въздух” със строителството на оградата по границата. Ненов успя да избегне наказанието и дори бе награден за лоялността си с новия пост.

 

До началника на отбраната ще бъде и бившият командир на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той се слави като един от най-интелигентните офицери  не само във ВВС, но и в цялата армия. Знае няколко езика. Ген. Попов има  изкарани  два мандата на командни длъжности в натовски щабове - първия път в полския град Бидгошч, а втория - в Измир,Доста пот му струваха  реалните усилия и приказките за нов изтребител на ВВС като командир на силите. Накрая нищо не се получи и той като че ли с облекчение става заместник в ЩО. На камък удариха засега и съвместните му усилия с депутата Красимир Велчев да се спаси историческото летище Божурише от лапите на италиански бизнесмени. Борбата продължава и в двете посоки, генерал Попов ще преследва мечтите си до последно.

 

Командир на Сухопътните войски  ще е генерал-майр Андрей Боцев.Знае и кътните зъби на службата, потен вода е пил, казват за него.Минал е по служебната стърга от южен гарнизон до жълтите павета като командир и началник на щаб. Поема най-големия вид въоръжените сили с ясното съзнание, че те играят първа цигулка в изпълнение и на трите мисии на армията и най-вече  в миротворческата. Като важна задача определя сертифициране на седмата батальонна бойна група. Във Враца гледат с надежда на него за възстановяването на закрития преди три години батальон. За участието на армията в помощ на населението при бедствия казва така:»Има подготвени планове, които са стиковани с местните структури. Друг е въпросът, дали те умеят да ни използват...»

 

ВВС ще ръководи генерал майор Румен Радев. Започва ксато младши пилот в несъществуващото летище Равнец за стигне до 1400 часа нальот и командир на ВВС. Той е доктор на военните науки.«Ръководеният от мен Интегриран проектен екип извърши всеобхватен анализ и на двата варианта – модернизация на МиГ-29 с неговата последваща поддръжка или замяната му с нов самолет. Анализът ясно посочва предимствата на варианта за замяна на МиГ-29 с нов самолет по всички показатели – оперативни, времеви и финансо.Ако не стартираме спешно процеса по придобиване на нов изтребител, макар и в намалено количество в началото, но с ясно разписана програма за гарантиран годишен нальот, догодина ще бъде късно. Дори само 8 нови изтребителя могат да предоставят два пъти по-голям годишен нальот от постигания с всички налични МиГ-29 към момента. «  Ето това е и болката и надеждата на живота на младия генерал. За него ВВС заслужава това бъдеще и той ще се бори за него.

 

Командир до мозъка на костите си е и военен моряк №1 контраадмирал Димитър Денев. Съвипусник е на вицеадмирал Николов.Започва от командир на част в базов тралчик.После расте в морето,.завършва академия в Русия и колеж в САЩ. В София идва като шеф на логистичната дирекция, после става директор на дирекция в Щаба на съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон, но сърцето му остава на корабите във Варна. Първото изпитание на контраадмирал Денев е учението с международно участие «Бриз 2014» само след няколко дни. После стартира  и участието на наши кораби в постоянните групи на НАТО в Средиземно море.

 

На ход е новата адмиралска и генералска смяна на върха на армейската пирамида. Дано след време не констатираме, както в предишните години до болка познатото «Преоблякъл се Илия, пак в тия!». Чак Свети Илия не искаме, но дано усетим поне малко   бризът на промяната и в щаба на отбраната.

 

Калин Костадинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6191 |01.07.2014 Многодетното семейство Гелеменови в новия си дом . 1| 6528 |29.06.2014 Шефът на ВМА: Ще има структурни промени, дълговете ни са над 100 млн. . 0| 5560 |29.06.2014 ЧЕЗ обучи над 1200 ученици в безопасно използване на електроенергията . 11| 7703 |28.06.2014 Българинът проф. Рефетов е номиниран за Нобел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads