Реклама / Ads
2| 4405 |12.05.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Обществен съвет скочи срещу платеното паркиране

.
Софийски обществен съвет скъчи срещу палтеното паркиране. Той се обърна към президента да върне за ново обсъждане поправката в Закона за движението по пътищата, приета на второ четене от Народното събрание миналия четвъртък.
 

 В сигнала се обяснява, че подмяната на думата "такса" с "цена" в чл. 99, ал. 3 от закона, касаещ зоните за платено паркиране, е в ущърб както на обществото, така и на общините.

 

"Създава се опасен прецедент, тъй като един чисто административен режим за въздействие върху автомобилния трафик, предвиден до момента да не зависи от партийни, бизнес или частни интереси, с право възложен като ангажимент изцяло на административни органи, се превръща в предмет на търговска дейност с единствена цел печалба", посочват в мотивите си.

 

По-нататък от обществения съвет обръщат внимание, че зоните за улично паркиране следва да останат инструмент в ръцете на общините за регулация и за ефективно решаване на местните проблеми, свързани с влошаването на качеството на живот в градската среда вследствие на лошата организация на движението.

 

"Недопустимо е „таксата" да бъде превръщана в "цена". Така изцяло се деформира и опорочава смисъла на режимите на улично паркиране. Зоните не са нарочно построени паркинги и паркирането на улицата не е услуга.

 

"Да не говорим, че в София, например, ще продължим да се чудим къде отиват парите от зоните и как се ползват тези приходи, защото събираните средства от тях вече легално ще бъдат отклонявани от общинския бюджет и харчени непрозрачно от търговското дружество монополист "Център за градска мобилност" ЕАД", се казва в позицията на организацията.

 

Гражданите очакват президентът, в качеството му на надпартиен орган и гарант за единство на нацията, да запази обществения интерес, използвайки своето право на вето върху скандалните промени в закона, и така да даде шанс пътищата да бъдат върнати на хората, а не с тях да се разпорежда корпоративен интерес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7418 |21.04.2015 Адв. Хаджигенов за Фрог: В НС е пълно с разбойници, Пеевски се брани със съветници . 56| 5852 |14.04.2015 Пак писаха "Демонтаж" на Паметника на съветската армия . 3| 7024 |03.04.2015 Природозащитници скочиха срещу строеж на вилно селище при къмпинг Юг . 3| 5918 |08.03.2015 Миков към жените: Благодаря ви, че водите – в личния и в обществения живот!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads