Реклама / Ads
6| 9366 |21.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Откраднаха Ютуб канала на TV1. Удар по свободата на словото ли е хакерската атака?

.
Източник: личен архив
В неделя Ютуб каналът, в който се излъчваха на живо актуалните предавания на телевизия TV1, е бил откраднат от хакери.
 

Атаката е извършена на изключително професионално ниво, защото става въпрос за пробив на двустепенни идентификации, каза за ФрогНюз Румен Ковачев, собственик на телевизията.

 

"В рамките на една минута бяха сменени паролите на основния Ютуб канал TV1 Bulgaria, като в този период се наблюдават цели 6 потвърждения, което означава, че атаката не е извършена от човек. Специалистите казват, че става въпрос за бот, т.е. това е скрипт, който е написан с определена цел.", обясни той.

 

"Акаунтът ни беше прехвърлен към канала на един известен геймър, който се казва Олександър Костилиев, който е световен шампион по играта "Counter Strike".

 

"По пътя на логиката можем само да предполагаме кой би имал интерес този канал с неговите 44 000 абонати да не бъде гледан. Това беше аудитория, която иска да гледа свободни журналисти и беше неудобна мишена в този труден момент". 

 

На въпрос дали това не е удар срещу свободата на словото в България, Ковачев отговори:

 

"По пътя на логиката, да. Нямаме доказателства, че е така, но знаете, че от 3 години ние работим с независими журналисти. В почти всяко предаване задаваме неудобни въпроси, от които политици от почти всички партии се чувстват неудобно. Ние ги задаваме защото повечето хора искат да чуят отговор на тези въпроси. В този  YouTube канал имаше над 4000 видеа, цялото това нещо не е видимо за зрителите в момента". 


От телевизията вече са подали сигнал до службите в МВР, които се занимават с киберпрестъпления, а публицистичната продукция на TV1 все още може да се гледа на живо и на запис в Ютуб - в резервния канал на телевизията - TV1 Play.

 

"Работи се, но специалистите не казват за колко време ще бъде решен този проблем, това което знаем е, че информацията ще бъде запазена", каза Ковачев.


Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4190 |14.02.2023 Ивайло Мирчев: ”Магнитски” е и удар и по руското ядрено лоби у нас . 16| 7280 |10.10.2022 Анализаторът Пламен Димитров: След масираните удари, дали Путин пак ще размаха ядреното плашило?! . 1| 22968 |30.03.2022 Дмитри от Украйна: Откраднаха ни колата в България, вътре имаше детска количка . 14| 11917 |03.06.2021 Диана Дамянова: След удара срещу Пеевски, Борисов губи близо една трета от богатството си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads