Реклама / Ads
0| 7543 |18.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Отпада тайната на осиновяването

.
Пада тайната на осиновяването
Тайната на осиновяване следва да отпадне. Въпреки че България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето още през 1992 г., досега правото му да знае своя произход не е гарантирано, заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева на дискусия.В министерството на правосъдието се работи върху промени в Семейния кодекс.
 
Процедурата по Семейния кодекс в момента е тежка. Според нея осиновен може да поиска от съда тайната на биологическия му произход да отпадне само ако важни причини изискват това. "Статистиката на съдебната практика показва, че тези молби обикновено се отхвърлят, дори и ако това искане е по медицински причини. Затова промените предвиждат в този случай истината за биологическия произход да може лесно да бъде разкривана. По-различен ще бъде подходът, ако идеята е да се стигне до лична среща с биологичните родители. Тогава трябва да бъдат преценени техните права, но и там се предвижда облекчаване на условията за достъп до информация.

Министерството на правосъдието обмисля още да затегне контрола върху признаване на произход. Това е така нареченото припознаване при раждането на детето, което често се използва за заобикаляне на тежкия процес по осиновяване. Предвиждат се и промени в НПК във връзка с правата на децата - жертви на насилие, или свидетели на такова. Целта е те да бъдат разпитвани в т.нар. сини зали еднократно, в подходяща среда и от специалисти, а не да бъдат влачени години наред и да повтарят едни и същи травматични спомени в съдебните зали. Ще има и изцяло нов закон за детското правосъдие, който да замени настоящия закон за противообществените прояви на малолетните.

Идеята е децата да не се третират като възрастни и за по-леки провинения като отсъствие от училище и пушене на марихуана, да не стигат до интернати и ефективни присъди, а да получат навременна помощ. На дискусията присъства и омбудсманът Мая Манолова, която обеща съдействие. Неин екип също готви законодателни промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6647 |17.11.2015 Цв. Цветанов: Не съм вече приятел с Владимира Янева . 11| 6038 |16.11.2015 Акад. Георги Марков вещае нови атентати . 25| 6316 |16.11.2015 Бр. Аспарухов: Скоро и у нас ще има атентати . 3| 5399 |15.11.2015 Епископ Тихон: Глупостта пътува по шосетата на талази и няма спиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads