Реклама / Ads
6| 6230 |22.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Слатински: Колкото по-малка е сигурността в държавата, толкова повече професори по сигурност има

.
Проф. Николай Слатински
Човек наистина може да се отчае за случващото се в нашата наука и във висшето ни образование! Добре, нека не обобщавам за цялата наука и всичкото висше образование, а да спра само до националната сигурност и да се спра на нея. И тези дни научих поредното световно, европейско, регионално и най-важното национално неизвестно лице, станало професор!
 

Уж съм доста четящ и опитващ се да следя максимално публикуваното в науката за сигурността у нас, а ето - отново никога и по никакъв начин това лице не се е мернало на моя радар.

 

Това не е грях, разбира се. Затова потърсих нещо от него из нета. Нищо, нищичко! Но и това не е престъпление, естествено. Ето защо се поинтересувах от конкурса му - да видя състава на журито, направило го професор. Да, така и очаквах.

 

От една страна - такива като него, анонимни според моята информираност в науката за сигурността. Повтарям - спрямо моята информираност. Един друг се теглят - ти на мене, аз на тебе, произвеждат се един друг и един друг се възпроизвеждат.

 

От друга страна - вечни участници в журита, сърфират от жури в жури, не напразно ми се похвали преди време някакъв, че за една година бил в над 20 журита (да го умножим по 500, хайде по 400 лева - за рецензии или становища, които ги щампова за 2-3 часа).

 

От трета страна - изгладнели професори или доценти, ощастливени с участие в някое жури и с рецензията или становището намекващи, че пак могат да ги поканят и те няма да подведат.

 

И от четвърта страна - дебютанти в журито, полагащи с рецензията или становището клетва за лоялност и вярност, че ако вкарат в схемата с журитата те ще бъдат част от отбора - надеждна и отзивчива част.

 

Стигнал съм до извода, че най-лесно се пишат малки и големи дисертации, става се доцент или професор в науката за сигурността.

 

Първо, в другите науки трябва да имаш същностни, ключови знания (предполагам), докато в сигурността може да се пише каквото и да е, тя е в състояние да преглътне всичко, иди го опровергавай!

 

Второ, няма друга наука, която да се преподава в толкова много университети, полууниверситети, колежи, висши училища, нови училища, всеобщи училища, неясни училища - а това означава голяма нужда от хабилитирани персони и дава всеобхватни възможности все някъде да се пробие.

 

Трето, само в сигурността човек може да си мисли, че това, което прави и работи в живота - те точно това е наука! тук практиката става наука, а науката - практика. Но, както бе казал май Йоги Бера, на теория между теория и практика разлика няма, но на практика - има.

 

Четвърто, няма българска школа в сигурността, няма единни стандарти и норми, принципи и критерии, няма методи и способи за оценка на научността на сътвореното, няма елементарно съгласие по който и да е въпрос, така че всеки може да си пише, каквото му се пише, всеки може да си бае каквото си знае...

 

Ето защо мога да формулирам Закон на Слатински в сигурността: Колкото по-малко е сигурността в една държава, толкова повече професори по сигурност има в тази държава.

 

Проф. Николай Слатински

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6902 |07.01.2019 Проф. Иван Илчев пред Фрог: Не празнувам, но в образованието се случват и добри неща . 4| 6317 |02.01.2019 Проф. Вучева: Демонополизирането на здравната каса е глупаво, 2019 ще мине в приказки . 20| 13705 |30.12.2018 Слатински: В институциите пишат ”СигОрност”, останах без думи . 0| 5957 |29.12.2018 Проф. Никола Владов: Отказите от донорство стават все по-малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads