Реклама / Ads
0| 6394 |13.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Ризински за Фрог: Груевски използва българофилите в Македония, когато е в криза

.
Мирослав Ризински
В Македония продължава да се задълбочава политическата криза след договора, подписан в Пържино, заяви за Фрогнюз Мирослав Ризински, македонски българин и дисидент, учредител на Българския културен клуб Скопие (БККС).
 

Повече от очевидно е намерението на управляващите изборите да се проведат колкото може по-бързо, но без да се изпълнят задълженията по договора, които са важни за демократичен изборен процес – реформи в медиите и в избирателните списъци. Реформите не станаха, независимо че представители на ЕС и САЩ установиха, че няма условия за провеждане на демократични избори. Въпреки това управляващите подадоха оставка, което е една крачка до изборите. Решение за тях няма, но има желание те да са на 5-ти юни. Паралелно с това цялата опозиция публично декларира, че няма да участва в подобни избори, вкл. и някои албански партии. Според мен избори няма да има, кризата ще се задълбочава още повече. Освен това, вчера президентът Иванов амнистира всички политици, които бяха въвлечени в откритите процеси от специалната прокуратура и това предизвика още недоволство у гражданите. ЕС може би ще се намеси и ще настоява за едно програмно правителство за година-две, за да създаде реални условия за демократични избори, които да изразят мнението на македонските граждани.

 

Управляващите усещат, че са в своя залез, те губят силите си и очевидно търсят съюзници за подкрепа и за продължаване на мандата. Имам усещането, че не липсват и среди в Гърция, които подкрепят Груевски, че нарочно подклаждат ситуацията. Може би той им е удобен. Гърция е сериозна държава, защо допуска неправителствени организации да раздават карти на бежанците, защо полицията ги провежда до границата, пита Ризински.

 

Когато Груевски е в криза, той използва вътре в Македония политици, които сами се определят за българофили, казва още той.

 

Ако опозицията в лицето на Зоран Заев не поиска официална среща с нас, македонските българи от БККС, ако не направи положителен жест към нас и не даде заявка за бъдещо положително отношение към България, ние сериозно ще разсъждаваме в близък момент да се позиционираме в дясното пространство, заявява Ризински.

 

повече очаквайте в интервю с Ризински за Фрогнюз в понеделник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13984 |12.04.2016 Само във Фрог: Шефовете на МВР заприличаха на мутри, кипрят се в коли за по 200 бона . 0| 6598 |11.04.2016 Само във Фрог: Шефът на столичният КАТ прави договорки със съда . 0| 4948 |06.04.2016 Д-р Тодоров за Фрог: ДАНС влезе в БЛС за страх . 0| 5062 |05.04.2016 Абуаси пред Фрог: САЩ умишлено лансират, че у нас се готви терористичен акт, за да оправдаят военното си присъствие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads