Реклама / Ads
2| 5748 |24.02.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Съдът върна незаконно уволнена директорка в с.Езерче

.
Зюлейха Карман с адвоката си
С решение от 23.02.2021 г. Районният съд в гр.Разград отмени като незаконно уволнението на Директора на Основно училище ”Св.Паисий Хилендарски” - с.Езерче, Община Цар Калоян, обл.Разград Зюлейха Карман и я възстанови на работа.
 

Тя беше уволнена буквално за 3 дни на 18 септември 2020 г., след като родители под натиск на местни управници заставиха децата си да не ходят на училище, докато тя е директор.

 

Зюлейха Карман управлява училището от 2017 г.. като директор, а от 1996 г.. работи там като учител. Тя става популярна през 2018 г. когато сбъдва мечтата на неин ученик, придвижващ се с инвалидна количка, който искаше да "полети". Прочела за мечтата му в есе Карман успява да уреди "полетът на мечтата му" и качва детето Илкер Сальовлу на самолет..

 

Тогава новината беше разпространена в почти всички национални медии, а директорката получи похвали от много места .

 

Внезапно обаче, под давление на местната общинска администрация, отнощенията между Зюлейха Карман и родителите се влошават, без да има обективна причина за това. През лятото на 2020 г. поради липсата на ученици, Общинският съвет в Община Цар Калоян, област Разград отказва финансирането на маломерни паралелки, което означава две неща: сливане на паралелки от различни класове в една и съкращаване на учители от работа. Директорката обаче отказва да изпълни решението на местния орган - запазва и паралелки, и учители на работа. На родителите обаче се казва, че местния парламент ще разреши финансиране на маломерни паралелки само ако Карман не е директор. Така на 15 септември училището остава празно. Присъстват само учителите, директора и един ученик. Това продължава точно три дни, през които от Регионалното управление по образование-Разград извършват проверка. Предлагат на Зюлейха Карман да излезе в отпуск, да подаде молба за напускане или да бъде дисциплинарно уволнена. Тя избира третото, тъй като е убедена в невинността си. В дисциплинарната процедура обаче Началникът на РУО-Разград Ангел Петков толкова е бързал да уволни директора Карман, че чак е пропуснал да и снеме обяснения за твърдените в уволнителната заповед нарушения, които се свеждат до това, че не била гарантирала правото на образование на децата. В съдебното заседание по делото се разбра и това, че нейното дисциплинарно уволнение е първото на училищен директор, извършвано някога в гр.Разград и областта.


След уволнението на директорката в действителност Общинският съвет в Община Цар Калоян отменя решението за отказ за финансиране на маломерни паралелки и разрешава такова, с което се доказва, че всъщност целта за бойкота на учебния процес е била да се уволни.

 

"Решението е справедливо и очаквано. Все пак в Кодекса на труда няма все още основание за уволнение "колективът не харесва директора" или "селото/градът/кварталът не харесва директора". Най-лошото е, че родителите се превръщат в жертва на една политическа игра, а още по-лошото е, че въвличат в нея най-невинните хора - децата и пряко засягат правото им на образование. Дори това решение да се обжалва до по-горна инстанция, аз не очаквам промяна в крайния извод на съдилищата. Подобно обжалване само ще забави връщането на г-жа Зюлейха Карман, но няма как да го предотврати.", заяви адвокатът на уволнената Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив, който се е специализирал предимно в трудови дела в сферата на образованието.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8084 |10.01.2021 Румен Гечев: Борисов се превърна в ходещо студио на ”Балкантон”, а къде е Мата Хари? . 13| 6807 |23.11.2020 Психолози от БАН: Голямата тревога от март 2020 се завърна при българите . 1| 8862 |04.11.2020 Съдът окончателно: Петър Кърджилов не е уронил доброто име на БАН и на Борисов със съобщението си за българите в Албания . 30| 14765 |24.06.2020 Рекетираният бизнесмен Илия Златанов: Ще се върна в България, когато цялата пасмина отиде в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads