Реклама / Ads
97| 15835 |07.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Терористите от ХАМАС нападнаха Израел по руски образец. Защо отново Москва?

.
Бойци на ХАМАС нападнаха Израел
Военният командир на палестинската групировка Хамас Мухамад Ал Деф заяви, че сутринта на 7 октомври срещу Израел са били изстреляни 5 хиляди ракети. За това съобщава самият той пред „Ал Арабия“. Освен това Ал Деф допълва, че става дума за мащабна „специална военна операция“ срещу Израел с название „Бурята на Ал Акса“. Той призова палестинците да грабнат оръжието и да се включат в „операцията“.
 

Израелската армия спешно премина в готовност за водене на война.

 

Ал Джазира също обяви, че ХАМАС е започнала „военна операция“ срещу държавата Израел.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви извънредно положение в районите, разположени в радиус 80 км от ивицата Газа.

 

За „специална военна операция“ на ХАМАС съобщават и всички проправителствени медии в Русия. Някои от тях наричат терористичната ХАМАС „освободително движение“. В някои текстове се прокрадват открити антисемитски текстове, в смисъл, че израелците са предизвикали със своята политика и поведение започналите военни действия.

 

Само преди месеци делегация на антисемитската терористична организация Хамас, водена от Муса Абу Марзук, бе в Москва. Там тя бе радушно приета от външния министър Сергей Лавров. Имаше „братска среща“ и с президента на Чеченската република Рамзан Кадиров. Според палестинското издание Donia Al Watan лидерите на Хамас са обсъдили топлите връзки между Кремъл и движението, ситуацията в Ерусалим и вътре в Палестинската автономия.

 

Освен Абу Марзук, делегацията на Хамас включваше члена на Палестинския законодателен съвет Фатхи Хамад и няколко лидери на военно крило, начило с Хусам Бадран. Представителите на терористичната организация са провели закрита среща и със специалния представител на Владимир Путин в Близкия изток Михаил Богданов.

Предполага се, че са били обсъдени важни военни въпроси.Припомняме, че след това външният руски министър Лавров направи няколко антисемитски изказвани,, които предизвикаха остра реакция на обществеността и властите в Израел. Едно от тях бе, че „украинският президент Зеленски е евреин, но и Хитлер е бил наполовина такъв“.

 

ХАМАС е основана през втората половина на 1980-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат.

ХАМАС отрича правото на Израел въобще да съществува. Организацията е обявена за терористична от ЕС и много други страни в света.


.
Сергей Лавров посреща приятелски Муса Абу Марзук...

 

Топлите връзки с Москва са още от времето на СССР. По време на Студената война Москва категорично застана на страната на палестинците.

СССР гледа на Израел като на част от „колективния Запад“, обявен за враг на днешна Русия от Путин. Руският президент пък нарича приятелски терористите от ХАМАС „националноосвободително движение“. През 70-те години на миналия век палестинците са били обучавани в специални школи на КГБ и ГРУ. Обучението е било засекретено, за него се научава чак през 90-те години на м.в.Съветският съюз снабдява палестинците с оръжия и оборудване в замяна на саботажни дейности срещу израелски и американски обекти. Първата партида оръжия е прехвърлена през 1975 г., а в началото на 80-те години на миналия век палестинците получават вече пълноценен арсенал: съветска артилерия с голям обсег, ракетни и противовъздушни установки, танкове, гранатомети и картечници.

Палестинци и днес се обучават на руски полигони. Те вече разполагат и с по-модерни противотанкови системи "Корнет", които Русия въвежда през 2000 г. Русия въоръжава ХАМАС чрез Сирия, Иран и Хизбула.

 

Има сведения, че част от тези сделки минават през „Вагнер“ на Евгени Пригожин, който неотдавна загина във взривен самолет. Откакто Путин е президент Москва директно продава оръжия и хеликоптери на ХАМАС.

 

С ракети руско производство бяха обстрелвани училищни автобуси в Израел. Това бе доказано от щателно разследване на експерти.Напоследък Кремъл е негативно настроен срещу Израел заради все по-явната подкрепа на израелците за Украйна. Наложи се самият Путин да се извинява за остри антисемитски нападки не само на Лавров, но и на бившия президент и премиер Дмитрий Медведев. Путин го прави с нежелание, но той се страхува от силното еврейско лоби по света, както и от реакции на евреите в самата Русия, за които се говори, че имат определено влияние в някои властови кръгове.

 

От друга страна Путин разчита една война между ХАМАС и Израел да измести поне за известно време фокуса от кървавата война, която води неговия режим срещу украинците, смята международният наблюдател за Близкия Изток Джеймс Хамри.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 26039 |06.10.2023 Икономистът Красен Станчев: Безпрецедентен е разходът в икономиката за пенсиите - 19 млрд. . 39| 27833 |05.10.2023 Експертът Георги Ангелов: Въглищните централи ще са резерв и балансьор. Перките, газът и соларите ги смачкаха . 37| 16883 |04.10.2023 Проф. Николай Слатински: Седем стретегически важни и опасни асиметрии между Русия и Украйна . 15| 9659 |04.10.2023 Богословът доц. Костадин Нушев: Група митрополити в Светия синод са проводници на руско влияние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads