Реклама / Ads
204| 21121 |03.02.2012 ПОЛИТИКА

Алекс Алексиев: Посещението на Х. Клинтън е повече куртоазно, отколкото ключово

.
Алекс Алексиев
След посещението й ще има обрат по темата за шистовия газ; зад протестите стои Русия. АЕЦ "Козлодуй" е в пъти по-евтин от "Белене"; ако се профилираме като васал на Русия, не можем да очакваме някакви специално приятелски отношения от САЩ.
 

В момента българо-американските отношения са нормални, но не особено топли. Това посещение е по-скоро куртоазно, отколкото ключово. Ако Клинтън би останала една нощ, бих казал, че има по-съществени причини, но фактът, че ще бъде тук само за няколко часа, бих казал, че не е много важно това посещение. Това каза Алекс Алексиев от Център за изследване на Балканския и Черноморския регион по БНР. Това не означава, че посещението не е интересно и няма да има интересни дискусии, допълни той.

 

Алексиев коментира и темата за меморандума за добив и проучване на шистов газ и възможността това да стане обект на разговорите с държавния секретар на САЩ. По принцип това, което стана, имаше доста негативен резонанс във Вашингтон, като имате предвид, че дори Обама каза, че ще поддържа използването на всякакви ресурси, включително и шистовия газ, обясни той.

 

Положително тази тема за шистовия газ ще бъде засегната. Надявам се, че след посещението й ще има обрат по темата, защото това беше едно абсолютно неразумно решение от страна на правителството и парламента, което вреди на националните интереси на България. Защото България остава единствената държава в Европа, която е забранила не само експлоатацията на шистов газ, но дори и самото проучване, каза експертът.

Според Алексиев зад протестите срещу добива и проучването за шистов газ стои Русия. Не бих казал, че протестите срещу шистовия газ са гласът на народа. Според мен Русия стои зад тези протести. Погледнете мненията за шистовия газ в Русия. Самият Путин нагледно демонстрира колко е вреден шиствият газ за екологията. Бордът на директорите на "Газпром" надълго говори за тази опасност, защото този шистов газ ги заплашва, каза той.

Ако трябва да строим нови атоми мощности, АЕЦ "Козлодуй" е в пъти по-евтин от "Белене", каза Алексиев. По думите му, след като ЕС излезе с подробен анализ за случилото се във Фукушима, тогава ще стане ясна съдбата на атомните централи.

По повод на икономическите отношения между България и САЩ Алексиев обясни: Ако това беше едно посещение, което се мисли от гледна точка на американските икономически интереси, щеше да има делегации от бизнесмени, от инвеститори и прочие.  Във връзка с отпадането на визите за българи в Америка експертът коментира: По принцип, ако ние като държава се профилираме като васал на Русия, което целият този епизод с шистовия газ показва на много хора, не можем да очакваме някакви специално приятелски отношения от САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 14065 |04.01.2012 Х. Александров: Борисов или губи контрол, или прави спектакъл . 58| 9846 |23.11.2011 Алекс Алексиев: На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ . 28| 8526 |15.11.2011 Х. Александров: Първанов и Доган са като скачени съдове . 59| 7359 |25.06.2011 Българският вариант Хилъри Клинтън в ход?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads