Реклама / Ads
33| 6346 |10.11.2013 ПОЛИТИКА

"България няма да бъде "троянски кон" на Москва в Европа"

.
Изборите за Европейски парламент през 2014 г. няма да бъдат за десни и леви, а „за“ или „против“ Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за френското седмично списание „Нувел Обсерватьор“, публикувано на 10 ноември под заглавие „България няма да бъде „троянски кон“ на Москва в Европа“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

Според държавния глава липсата на политическа воля за намиране на решения на новите предизвикателства поставя страната ни в популистка спирала. „В България, както и във Франция, след пет години икономическа криза някои си играят с популизма, с национализма и със страховете на хората“, посочва президентът Росен Плевнелиев и изтъква важността на предстоящите избори за ЕП в дългосрочен план.

„Понякога нещата не могат да останат сиви, а са черни или бели, или сте за Европа, или против нея, или сте за една функционираща демокрация, или за една олигархична икономическа система“, заявява държавният глава.

На въпрос за продължаващото гражданско недоволство в България президентът коментира, че протестите показват събуждането и съпричастността на гражданското общество, което ясно е заявило исканията си за „работещи институции, за справедлива и за независима съдебна система, за свободни медии и функционираща пазарна икономика, а не икономика от олигархичен тип“.

Нашите институции и закони напълно съответстват на европейските норми, но проблемът е в начина, по който функционират, и в резултата, който постигат, посочва държавният глава пред френското издание. По думите му хората протестират, защото имат усещането, че институциите не работят в полза на гражданите си, а „само за едно привилегировано малцинство“.

„Аз съм оптимист, защото гражданското общество в България постави много точна диагноза и тя ще ни позволи да излекуваме държавата“, казва още президентът.

„България и Русия могат да работят заедно, но само когато има полза и за двете страни и при спазване на европейското законодателство“, заявява държавният глава, помолен за коментар на тезата, че България може да бъде „Троянски кон“ на Русия в ЕС. Именно при такива условия трябва да се реализира проектът „Южен поток“, смята Росен Плевнелиев.

„Неогласената история на Държавна сигурност е един от основните проблеми на нашето съвремие“, коментира още българският президент пред авторитетното издание. Той отново заявява, че архивите на службите от тоталитарния комунистически режим трябва да се дигитализират и да бъдат публични. „Българското общество може само да стигне до истината, ако политиците се осмелят да му покажат фактите“, казва Росен Плевнелиев пред „Нувел Обсерватьор“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6529 |07.11.2013 Р. Овчаров: Няма да кажа лоша дума за който и да е политик . 6| 6610 |19.10.2013 Куркулас: Няма да преговаряме с Македония за ЕС при сегашното и отношение към съседите . 30| 9066 |07.10.2013 А. Кутев, спокоен; "Атака" нямало да поиска вот на недоверие . 52| 6630 |28.08.2013 Цецка Цачева: БАСТА няма да ни разцепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads