Реклама / Ads
0| 3988 |04.11.2016 ПОЛИТИКА

България и Словакия ще си сътрудничат за хъб ”Балкан”

.
”Булгартрансгаз” ЕАД и ”eustream” ще работят за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти - газов хъб ”Балкан” и газопроводът ”Ийстринг”.
 
Това предвижда подписаният днес, в присъствието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор. "Булгартрансгаз" и  "eustream" ще разработят концепция за развитието на газоразпределителен хъб у нас в съответствие с проекта Eastring. Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът "Ийстринг" ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб "Балкан". С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

"Булгартрансгаз" и  "eustream" ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар.

В меморандума е записано още, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3752 |03.11.2016 Хванаха сириец, експулсиран от България . 0| 4711 |03.11.2016 Б. Чуков: Отстрани България прилича на турски санджак . 1| 4544 |31.10.2016 Новият руски посланик: Отношенията между България и Русия имат потенциал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads