Реклама / Ads
6| 4651 |08.11.2020 ПОЛИТИКА

МО в БСП – София: Настояваме институциите да помогнат на всеки българин в борбата с COVID-19

.
Младежкото обединение в БСП – София настоява институциите да помогнат на всеки българин в борбата с COVID-19.
 

П О З И Ц И Я

на

Младежко обединение в БСП - София

относно въведените противоепидемични мерки на територията

на Столична община

        

В продължение на почти 10 месеца България и светът водят сериозна борба с пандемията, причинена от COVID-19. В различните държави тя протича по различен начин. У нас правителството се бори чрез различни методи, голяма част от които са неефективни, а Столична община не допринася достатъчно в битката с вируса. На 22.10.2020 г. влезе в сила заповедта на министъра на здравеопазването за задължителното носене на маски на открито. 


Закупуването на маски обаче натоварва допълнително бюджета на всяко домакинство и то във време, в което повечето българи изпитват финансови трудности и не усещат подкрепа от институциите. Голяма част от българските граждани не могат да си позволят закупуването на маски или редовната им смяна.

        

На основание чл. 63, ал. 9 от Закона за здравето, държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките, налагани със заповед на министъра на здравеопазването или със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция съгласувано с главния държавен здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място, като средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.

 


Ние от Младежко обединение в БСП - София призоваваме кмета на София, Йорданка Фандъкова да спазва тази законова норма и да помогне на нуждаещите се софиянци в общата борба срещу този опасен за мнозина вирус.

 


Вторият голям проблем в борбата с пандемията е свързан с възможността на гражданите да заплатят направата на PCR тестове за тях и близките им. Тези тестове са необходими за диагностицирането на COVID-19 и са част от мерките за ограничаване на заразата чрез карантина при появата на положителен тест. Един подобен тест струва около 120 лева, което е непосилна сума за голяма част от обществото. В България над 2 милиона българи живеят под прага на бедността. От тях около половин милион българи работят на минимална заплата от 610 лева. Това са хора, които трудно свързват двата края. За тях високата цена на тестването е непосилна. Нека не забравяме и факта, че при симптоми на COVID-19 човек трябва да си направи PCR тест, за да бъде диагностициран и за да му бъде наложена карантина. Много хора продължават да ходят на работа въпреки симптомите, защото нямат възможност да отделят 120 лева от бюджета си и да си направят този тип изследване.

 

То е необходимо, защото след положителен PCR тест РЗИ издава болнична бележка, която пациентът може да представи пред работодателя си, за да остане под карантина и да не разпространява заразата. Поради тази невъзможност да отделят такава част от бюджета си, много хора продължават да ходят на работа, с което всекидневно нарастват и случаите на заразени. От друга страна близо 1 милион пенсионери взимат до 350 лева пенсия и е абсолютно невъзможно човек от най-тежко засегнатата от вируса възрастова група да отдели 120 лева, за да си направи подобен тест и да вземе спешни мерки. От къде тези групи хора могат да намерят средства за грижа за собственото си здраве и здравето на околните по време на пандемията? Това представлява огромен проблем за мнозина и Столична община, съвместно с правителството на Република България, трябва да вземат спешни мерки за успешното справяне със ситуацията..

 

Ние от Младежкото обединение в БСП - София настояваме за спешни мерки в тази посока и предлагаме следните решения на тези проблеми:

Осигуряване на безплатен PCR тест за всеки гражданин до 18 годишна възраст, пенсионер и социално слаб на територията на Столична община;
Осигуряване на безплатен PCR тест за всеки гражданин с месечни доходи до 650 лева;
Дотиране на 50% от стойността на PCR тест за всеки гражданин с месечни доходи между 650 и 1000 лева;
Изготвяне на договори между Столична община и български предприятия за изработката на маски с цел осигуряването на безплатни предпазни средства за всички жители на територията на София и стимулиране на българската икономика;
Осигуряване на безплатни маски на пунктовете за продажба на билети за градския и междуградския транспорт;
Осигуряване на безплатни маски на входовете на всички болнични заведения, общински и държавни институции;
Осигуряване от Столична община на маски за всички служители и посетители на открити и закрити пазари, както и на всички обществени места, където има струпване на хора, които да бъдат раздавани безплатно на входовете на тези обекти.
Задължително осигуряване на безплатни маски на входовете на всички молове, супермаркети и големи търговски обекти.

 

Намираме се във времена на тежка криза, по време на която институциите трябва да осигурят опазването на здравето и живота на всеки гражданин на Република България. По този начин може да бъде ограничено разпространението на вируса и да бъдат спасени човешки животи. Младежко обединение в БСП - София настоява Столична община и българското правителство да вземат спешни мерки за овладяването на ситуацията и спирането на разпространението на COVID-19 у нас. Осигуряването на необходимите средства за спазване на вече приетите мерки за борба с вируса би довело до намаляването на заразените без необходимост от всяване на допълнителен страх, паника и натиск върху обществото. За съжаление, вместо осигуряване на реална помощ за гражданите, управляващите използват страха на хората като основен механизъм, с който управляват кризата през последните месеци.

 


         Ние от Младежко обединение в БСП – София настояваме институциите да помогнат на всеки българин в борбата с COVID-19, за да можем заедно да изведем България от кризата. Призоваваме всички граждани да спазват вече въведените мерки и да бъдат единни в борбата с вируса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 25892 |12.02.2020 Осман Октай за Фрог: Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов . 29| 11643 |14.10.2019 Бабикян за избора на десния човек в София: Ще му е по-лесно на Марс без апарат . 8| 6469 |17.05.2018 Туск към Тръмп от София: С приятели като теб кой се нуждае от врагове . 11| 7040 |25.02.2018 БСП пита чешкото правителство и евроинституциите за сделката с ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads