Реклама / Ads
0| 11828 |26.07.2022 ПОЛИТИКА

Дядото на канцлера Шолц не е генерал на Хитлер, Бандера не е приятел на дядото на президента на Полша Дуда

.
Ген. Шолц и канцлерът Шолц не са роднини
Огромна е колекцията от руски фейкове покрай войната. Особено впечатляват тези от тях, в които се твърди, че европейски лидери са наследници на нацисти. Има публикации, че дядото на канцлера Шолц е генерал на Хитлер, а Бандера е бил приятел на дядото на президента на Полша Анджей Дуда.
 

Още в началото на март 2022 г. започнаха да се разпространяват публикации и публикации , че дядото на Олаф Шолц е бил генерал от SS и по време на Втората световна война е организирал екзекуциите на евреи в Полша и Украйна. Във връзка с тази новина много потребители на социалните мрежи припомниха изказването на Шолц за геноцида в Донбас: „ Путин посочва като аргумент, че в Донбас се случва нещо като геноцид, което всъщност е нелепо“. Някои онлайн издания публикуваха заглавия „Внукът на фашисткия генерал от СС Олаф Шолц отрича геноцида в Донбас“, а Никита Михалков каза в предаването си „Бесогон”: „Нищо чудно, че г-н Шолц се усмихва, когато чуе думата „геноцид”. Често публикациите за дядото на Олаф Шолц са придружени от снимки на двамата мъже, където те са много сходни.

 

Генерал от СС на име Шолц е съществувал, но е бил бездетен . А истинските баба и дядо на Олаф Шолц по бащина линия, съдейки по архивните данни, са от Хамбург и са работили като железопътни служители.

 

Може би идеята за връзката на Шолц с бившия генерал от SS се е родила от комична публикация на сатиричното издание „Панорама“ от декември 2021 г. На 5 март 2022 г. тя получи втори живот от пресслужбата на компанията Concord, която принадлежи на бизнесмена Евгений Пригожин, известен като „главния готвач на Путин“. Тя пусна изявлението му: „Кой е на страната на злото? Украински нацисти, които убиват руски цивилни, Макрон и подобните му, които колонизират Африка, както и "шолци". Между другото, по отношение на последното попаднах на интересна препратка. Оказва се, че дядото на германския канцлер Олаф Шолц е бил генерал-лейтенант от войските на SS и лично е участвал в екзекуциите на евреи на териториите на Полша и днешна Украйна. На следващия ден Concord публикува друга версия на изявлението на Пригожин, от която изчезна споменаването на Шолц. Тъй като публикацията на Пригожин от 5 март е най-ранното споменаване на „дядото от СС“ Шолц, може да се предположи, че той е станал автор на този фалшификат.


През юни 2022 г. генералният прокурор на Беларус Андрей Швед обяви , че неговото ведомство изучава биографията на дядото на полския президент Анджей Дуда, тъй като се твърди, че дядото се е отличавал с особена жестокост като част от украинския наказателен батальон, сформиран от нацистите. От май във Facebook активно се разпространява снимка на някой си Михаил Иванович Дуда, представен като дядо на полския президент . Съобщава се, че Михаил е учил саботаж и терористичен бизнес с Роман Шухевич, бил е приятел със Степан Бандера и е награждаван три пъти с Кръста за военни заслуги, най-високото отличие на Украинската въстаническа армия (УПА).

Михайло Дуда наистина съществува. Той е в състава на УПА и може да е участвал, например, във Волинското клане . Очевидно обаче Михайло Дуда не е имал деца по медицински причини.

 

Дядото по бащина линия на президента на Полша е Алойзи Дуда, той е бил кожухар и е починал на 1 юли 1992 г. Митът за украинския националист дядо Дуда възникна в Полша през 2015 г., по време на предизборната надпревара, той беше разобличен по същото време , а сега получи второ раждане.

 

По публикация в сайта "Важные истории"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4110 |26.07.2022 Politico: Пропагандната машина на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи . 0| 5884 |25.07.2022 Трифонов към Бойко Рашков: Аз съм мафиот, арестувайте ме поне за 24 часа . 0| 13960 |25.07.2022 Политологът П. Чолаков: Да не би някой да е очаквал Христо Иванов да поиска от колегите си два билета за ”Ку-ку бенд”? . 0| 4071 |25.07.2022 Георги Ганев: Не мисля, че вероятностите за кабинет са сведени до нула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads