Реклама / Ads
13| 5747 |12.05.2015 ПОЛИТИКА

Джамбазки за Фрог: Коминтернът се грижи за рожбата си Македония

.
Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки Източник: Булфото
Събитията в Украйна и в Македония не са изолирани едно от друго, но за мен друго е по-важно. Интересно е съвпадението на полицейската акция в Куманово и началото на протестите против управлението на Никола Груевски, коментира пред Фрог нюз евродепутатът Ангел Джамбазки. Премиерът и правителството вероятно са знаели за наличието на терористични групи.
 
За такива аз знам от 2003 година, когато част от борците на Армията за национално освобождение не признаха Охридския договор. Тогава заявиха, че няма да се съобразяват с неговите клаузи и ще продължат своята борба. И те периодично се движат в тази насока.

Фактът, че именно сега беше проведена тази операция ме навежда на мисълта - очевидно уплашени от нарастващите протести от почти диктаторското управление на Груевски, който от 9 години не се е явявал реално на избори, властта е решила да елиминира тази група на всяка цена. Дори с цената на човешки животи на служителите на министерството на вътрешните работи на Македония, към близките на които изказвам моите съболезнования.

Виждат се ясни зависимости между Груевски и Белград и между Белград и Москва, каза още Джамбазки. Лесно е да се стигне до извода, че Груевски, който съзнателно саботира членството на Македония в ЕС, имитирайки желанието си за такова, всъщност е много по-свързан с Белград. От там става ясна и връзката с днешното управление на Москва и Руската федерация.

Няма нищо изненадващо в това, тъй като македонската държава като такава и македонската нация като такава е измислена в Москва, в Кремъл и наложена от Коминтерна. Грижат се за творението си. Република Македония е измислена да не позволи българското национално обединение. Това е част от идеята за Коминтерновска политика на Балканите.

Аз не съм сигурен, че „Турски поток” изобщо ще започне да се строи, коментира евродепутатът твърдението, че зад размириците в Македония стои опит за провал на газовия проект. Но при всички случаи „Турски поток” не е изгоден за България проект, добави Джамбазки.

Всяка една несигурност на Балканите е тревожна. Особено, когато имаме държави от Западните Балкани като Косово, в които има неизвестен брой засега бойци, които се бият за „Ислямска държава”, държави като Босна и Херцеговина, Западна Македония. Такова напрежение е изключително опасно и вредно. При всички положения това не би донесло нищо добро за България, коментира Джамбазки.

Относно защитата на българското население на територията на Македония, евродепутатът коментира, че е важно ясно изразяване на позицията ни, че осъждаме всякакво насилие, осъждаме опитите за нарушаване на границата, изразяваме загриженост за българите в Македония. Тази ни позиция трябва да бъде отправена към посланика на Република Македония, на министър-председателя. Вкарахме в дневния ред на извънредната сесия на Европейския парламент да се разгледа извънредна точка с предложение да се гласува резолюция, така че да успеем да постигнем някаква реална защита.

Единствената възможна намеса на Брюксел е политическо внушение към Македония, като страна извън ЕС. Сигналите в Брюксел от известно време са изключително тревожни, защото беше абсолютно видимо, че правителството на Груевски все повече и повече губи авторитета си пред Европейската комисия. Последните няколко опити да води разговори бяха неуспешни. Той не беше приет от нито една значима фигура в ЕК. Стана ясно, че това управление не може да бъде повече толерирано. На Груевски му е пределно ясно какво е отношението към него в столицата на Европейския съюз, както по линия на парламента, така и по линия на комисията.

От конфликта в Македония българската национална сигурност е косвено заплашена, смята Джамбазки. За наличието на тези въоръжени хора се знае от десетки години. Тоест заплахата днес не е по-голяма от вчера. Ескалация на напрежението не виждам, но заплаха има. Тя не е толкова в леко бутафорните албански паравоенни формирования, колкото в наличието на голям брой бойци на „Ислямска дъжава” в тези региони, които са изключително добре подготвени и въоръжени и много добре идейно мотивирани за разлика от подготовката на въоръжените сили на почти всички европейски държави, включително и нашата.

Според мен Груевски трябва да си подаде оставката и за първи път след 9 години да се яви на нормални и честни избори. А такива в Македония могат да се организират единствено под международно наблюдение. Защото, ако го оставят пак сам да си ги прави, той е по-добър и от ДПС в манипулациите за печелене на гласове. Груевски успява да докара невероятни резултати по много прост начин. Всеки държавен или общински чиновник е задължен по домова книга да осигури поне по 10 гласа в собствената си избирателна секция като дори получава имената на кой къде живее. Няма ли ги тези гласове в избирателната сесия, този човек остава без работа при 30% безработица в Македония, разказа евродепутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5658 |20.04.2015 Делийски за Фрог: Борисов е във фаза на безсмислие . 35| 5290 |08.04.2015 Велизар Енчев за Фрог: Цачева толерира мутрите в парламента . 4| 5404 |08.04.2015 Делийски за Фрог: Под въпрос е автентичността на „Българска пролет” . 7| 5826 |31.03.2015 Д-р Б. Миланов за Фрог: БНБ нарушава собствените си заповеди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads