Реклама / Ads
2| 5558 |03.10.2019 ПОЛИТИКА

Експерт за мед. сестри: Протестът на 7 октомври ще е мащабен, повече така не може

.
„Изкуствено някой се опитва да сложи разделение в съсловието. Аз съм убедена, че разделение няма, защото нашите искания са едни и същи. Това, че едни колеги предпочетоха да изразят своя глас по различен начин от официалната организация, няма нищо лошо. Няма сила, която да раздели съсловието, независимо от всичко. Проблемите ни са, че нямаме достойни заплати, уважение и в системата работят много пенсионери.
 

Системата е обезкървена от млади хора. Колегите работят при изключително тежки условия и за сметка на своето здраве“. Това каза председателят на БАПЗГ Милка Василева пред БНР по повод някои от исканията на протестиращите професионалисти по здравни грижи.

 

Тя коментира появилите се недиите информации, за това че сестрите, по чисто политически причини, не желаят болниците да са търговски дружества така: „Не съм убедена, че премахването на статута на болниците като търговски дружества, ще реши проблемите на медицинските сестри. Трябва да има изключително сериозни правила в системата и контрол. В момента контролът е изключително занижен и това води до тези огромни диспропорции в заплатите“.

 

„Надявам се, че нашия протест на 7 октомври ще е достатъчно мащабен, за да разберат управляващите, че повече така не може. Основните искания са за заплати, но и да бъде остойностен нашия труд, увеличаване на цените на клиничните пътеки, намаляване на броя на клиничните пътеки в лечебните заведения, общините да могат да помагат с финансирането за заплати“, допълни още тя.

 

По думите на Милка Василева, според подписания КТД 900 лв. трябва да е началната заплата на медицински сестри в областните и общинските болници, а 950 лв. – в университетските болници. „Но така или иначе това е ниско заплащане за нашия висок професионализъм, високо образование и отговорности. Това трябва да е основната заплата, върху която има надграждане за професионален опит и за резултати от качеството на работата“, коментира още Милка Василева.

 

„От 2000 г. непрекъснато се борим за равноправно отношение към професионалистите по здравни грижи в медицинските екипи, защото тогава те бях първите съкратени от системата на здравеопазването. Медицина бз медицински сестри, акушерки и останалите професионалисти по здравни грижи, не може да съществува“, допълни още тя.

 

Милка Василева подчера, че според законодателството БАПЗГ е в ролята на регулатор, който да организира, координира и осигурява продължаващото професионално обучение. „Ние сме гаранта, че професионалистите по здравни грижи са достатъчно квалифицирани, за да се грижат за пациента съобразно неговата безопасност. Ако не доказваме непрекъснато колко сме добри, няма как да получим заплатите, които искаме“, каза тя.

 

Василева коментира и възможност професионалистите по здравни грижи да имат самостоятелни практики. „Проблемът е, че към този момент за сестринските практики не е предвидено финансира, но това е начина хората да разберат каква е нуждата от тях“, категорична беше председателят на БАПЗГ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6065 |13.07.2019 Експерт: Репликите от Скопие към София са неадекватни и неоснователни . 22| 8572 |03.07.2019 Експерт: Борисов да уволни пиара за видеото с Тимерманс, няма да падне мониторинга . 10| 12378 |04.07.2019 Експерт за Фрог: Как Меркел и Макрон жертват обединена Европа?! . 14| 13175 |03.06.2019 Експерт: Диалогът между Борисов и Цветанов приключи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads