Реклама / Ads
47| 9805 |10.02.2015 ПОЛИТИКА

Елена Йончева: Совалката на Меркел и Оланд за Украйна май е закъсняла

.
Елена Йончева
Журналистът Елена Йончева и историкът и преподавател Александър Сивилов са по-скоро скептични по отношение на резултатите от срещата в Минск за Украйна. Според Йончева на преговорите в беларуската столица страните ще се опитат да постигнат замразяване на конфликта и по някакъв начин той да стане локален.
 
По-скоро съм песимистично настроен за срещата в Минск, защото много от видните политици в Европа се изказаха така, че ставаше дума за някакъв вид ултиматум едва ли не, каза Александър Сивилов пред БНР. Според него съществува готовност за нова гореща фаза в конфликта в Украйна.

Принципно има желание, според мен, и от двете страни, да се постигне мирно разрешаване на въпроса, но ограниченията, които бяха наложени в рамките на този конфликт, вътрешното разделение, което се получи, до голяма степен изключва такова мирно разрешаване. Германия няма никакъв интерес да започне гореща война на границите на ЕС. Русия също няма голям интерес от това да се разпали огнището, коментира той.

Според Сивилов федерализация на Украйна е възможен вариант за постигане на мир, но никоя власт в Киев „не би се закопала" с такова решение, защото ще загуби подкрепата на всички националисти в Украйна.

Путин е в момента в Египет и практически вече е договорил обща позиция и на египетското правителство и на Москва по отношение на кризата в Сирия. Тоест започва определено нова дипломатическа офанзива на Русия и оттук нататък остава да гадаем, каза Сивилов.

Според него САЩ търсят задълбочаване на конфликта и това е видно, защото военнопромишленият им комплекс работи в тази насок. А нашата страна няма самостоятелна позиция относно конфликта, допълни той.

Журналистът Елена Йончева обясни, че в Украйна се води гражданска война.Машината вече доста се е завъртяла - повече от година. Полагат се много усилия в тази посока, според мен - доста съзнателни. Всички тези дипломатически совалки, които направиха Оланд и Меркел, са прекрасни. Вярвам, че са искрени, но има вероятност, надявам се да не съм права, да са малко закъснели. От няколко дни в Европа се говори за война. Според мен европейските лидери разбират какво ще се случи и се опитват да предотвратят нещо, което пропуснаха в последната една година, каза тя.

Според Йончева на преговорите в Минск страните ще се опитат да постигнат замразяване на конфликта и по някакъв начин той да стане локален. В самата американска външна политика има разделение. Едни считат, че разделението на Украйна е от полза на стратегията за установяване на контрол над газовите носители, допълни тя.

Синът на вицепрезидента на САЩ е вицепрезидент на най-голямата частна газова компания в Украйна, която държи 49% от производството на газ и съответно има инвестиции в разработката на шистов газ, голяма част от който е концентрирана в източната част на Украйна - около Луганск и Славянск, коментира Йончева. За да се изгради точна картина на ставащото в Украйна, според нея трябва да се правят съпоставки и анализи между позициите на Киев, Вашингтон, Москва и Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5134 |10.02.2015 Миков: Подмладяваме БСП на всички нива . 8| 4997 |09.02.2015 Др. Стойнев: Не споделям ценностите на модела, който роди СИРИЗА . 22| 5455 |08.02.2015 Станишев: АБВ е брошка на ревера на Борисов . 37| 6911 |06.02.2015 Николов: Малко вероятно е пряк сблъсък САЩ-Русия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads