Реклама / Ads
1| 5361 |20.02.2018 ПОЛИТИКА

Евробарометър: Българите не харесват родната си икономика, а само тази на ЕС

.
47% от българите смятат за правилна посоката на развитие на ЕС, сочат данните от последното допитване ”Евробарометър”, направено по поръчка на ЕК, съобщава „Сега”.
 

Около 57% от българите имат положителна представа за ЕС, което нарежда страната на едно от водещите места по този индикатор, заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Само 14% от българите имат отрицателно настроение към ЕС, а една четвърт нямат мнение.

 

За 80% от българите ЕСе модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).
Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

 

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

 

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на ЕС, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

 

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

 

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5691 |31.01.2018 ”Тренд”: Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а) . 4| 4736 |30.01.2018 Барометър: българите са против Истанбулската конвенция . 8| 8048 |05.09.2017 Галъп: 70% от българите смятат, че КТБ умишлено e фалирана, за да се разграби . 13| 13585 |18.02.2017 Проф. Христов: Изборите ще бъдат решени от омерзението на българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads