Реклама / Ads
3| 5603 |20.06.2023 ПОЛИТИКА

Георги Готев от EurActiv.bg: Не е нормално България да няма еврокомисар, трябваше веднага да се договори

.
Георги Готев
Когато се съставяше правителство, трябваше да се договори и въпросът за еврокомисаря. Не е нормално България да няма комисар. Не е нормално и ЕС да няма свой представител в София. Когато отношенията между две страни са много лоши, те или гонят, или викат за консултации, или направо отзовават посланиците си. Това каза пред БНР Георги Готев - главен редактор на EurActiv.bg.
 

В момента най-високият представител на България в ЕС - еврокомисарят, го няма. Можем да кажем, че ще е за добро, защото Мария Габриел вероятно ще се окаже по-полезна в родината си. Но също така го няма и представителят на ЕС на България при това от септември 2019 г., което е абсолютен рекорд. Всякакви опити да се избере такъв представител с конкурс се провалят, неизвестно защо. Фон дер Лайен трябва да направи нещо, посочи Готев.

 

"Няма никакво задължение новият комисар да има такава квалификация, че да заеме ресора на Мария Габриел. Търси се човек с добра подготовка по европейските политики, на когото Фон дер Лайен ще намери ресор. Има достатъчно подготвени хора, които не е задължително да са силно оцветени политически", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

 

Според него един от въпросите, които Фон дер Лайен е поставила на Габриел, е какво ще се случи с референдума на "Възраждане" за отлагане на присъединяването към еврозоната до 2043 г. Няма начин този въпрос да не е бил обсъден, смята той.


За Комисията е нещо като подарък да разполага с Мария Габриел като привилегирован контакт с България, отбеляза журналистът.


"Никак не е ясно колко дълъг ще е животът на това българско правителство. Още по-неясно е какво ще се случи, ако то падне. ЕК ще крепи правителството с всички сили, което е добро дошло за България, и на всякакви атаки за сваляне на правителството от Брюксел ще се гледа като на геополитическа хибридна атака. Ако правителството се свали само, значи са големи глупаци. Тук са готови да ги крепят със сетни сили, само и само България да има правителство".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6435 |23.03.2023 Георги Лозанов за изборите: На ГЕРБ му мина политическата карантина, ПП-ДБ излезе от анти-ГЕРБ говоренето . 2| 4650 |06.12.2022 Изключиха от БСП кмета на столичния район ”Изгрев” Делян Георгиев . 0| 16427 |02.08.2022 Георги Ганев, ДБ: Румен Радев намигва на десния сектор с назначенията за служебния кабинет . 0| 4081 |25.07.2022 Георги Ганев: Не мисля, че вероятностите за кабинет са сведени до нула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads