Реклама / Ads
11| 7367 |26.09.2019 ПОЛИТИКА

Юристът Д. Здравкова: Проблем е политическата намеса в работата на съда

.
Душана Здравкова
„В България в този момент се случва нещо меко казано лошо, да не кажа и страшно, а именно това, че се коментира съдебно решение по един изключително агресивен начин и партийни ръководители и политици се намесват в работата на съда – те коментират съдебен състав, те коментират качествата на съдиите.
 

Проблемът е намесата в работата на съда, заяви пред БНР юристът Душана Здравкова, бивш евродепутат.


Българските граждани трябва да разберат, че това е недопустимо“, изказа мнение Здравкова пред БНР относно решението за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

 

Ако съдебният състав искаше да бъде в комфорт, щеше да произнесе точно обратното определение, отбеляза юристът. По думите ѝ съдията трябва да има смелост и себеуважение, за да се съобрази със закона и да постанови определено решение.

„Какво ще направи ВКС – нека оставим съдиите да се произнесат. Твърде много хора се опитват да се намесват във формиране на съдийското убеждение. Твърде много хора и основно политици, според мен за голям срам на политическия живот в България, агресивно и истерично обвиняват независимия съд и се намесват в правото на съдиите да решават по вътрешно убеждение казуса пред тях“, посочи тя.

 

Душана Здравкова коментира и реакцията на главния прокурор по случая: „Ако прокуратурата ще решава делата, ако прокуратурата и МВР ще казват кой трябва да бъде предсрочно освободен или въобще какво ще става в съдебната система, тогава нека да няма съд, нека да е ясно, че прокуратурата ще правораздава. Прокуратурата е само страна в процеса и няма други правомощия и компетенции. Съдът е този, който правораздава и постановява съдебния акт“.

 

Здравкова коментира и избора на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Тя очерта нейните безспорни качества и постижения. Според нея обаче в България имаме много големи очаквания към Кьовеши за това, че може да реши нашите проблеми с корупцията.

 

Здравкова сравни избора на европейски главен прокурор и предстоящия избор на главен прокурор в България:

 

„Това у нас е състезание с един кон. Участва само един единствен кандидат. Ако това е толкова безспорна кандидатура, от какво се страхува всъщност прокуратурата да издигнат още няколко – за да има състезание на идеи, тези, даже сблъсък трябва, защото именно тогава ще се види кои са най-стойностните и най-полезните".



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5769 |28.07.2019 Крум Зарков: Въртим се в кръг, големите проблеми остават извън парламента . 2| 8044 |08.06.2019 Проф. Александър Маринов: Проблемите на управляващите не са си отишли, получават шамари отвсякъде . 4| 6993 |03.06.2019 Душана Здравкова: Оставките в ГЕРБ няма да решат нещата . 16| 6735 |22.05.2019 Валентин Вацев: Политическият елит разрешава чрез обществото кухненските си проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads