Реклама / Ads
3| 9014 |07.03.2017 ПОЛИТИКА

Избори в два свята – между лещата и Едмънд Бърк

.
Посланията за изборите са различни, но еднакво безумни
Не е лесно да си политик в България в последно време. Всеки говори за разширяване на хоризонтите и привличане на нови избиратели към идеята, а всъщност нямат ни най-малка представа как да го направят.
 

„С удоволствие ще споделя със своите приятели тук, че кандидат-депутатската листа на Нова Република (НР), Перник бе представена от Светослав Малинов – най-изтъкнатият наш изследовател на Едмънд Бърк и консерватизма”. Така въодушевен кандидат за депутат от новия десен проект на Радан Кънев представя среща с избиратели в Перник.

 

Няма нужда от социологическо проучване, за да установим каква част от реалния български електорат има представа кой е Едмънд Бърк и неговото отношение към „тиранията на народа” и консерватизма. При положение, че имаш на разположение само един месец, за да запознаеш евентуалния си електорат с основните идеи на програмата си, трябва ли точно Бърк да бъде акцентът? Още повече, че ако се вгледаме в самата програма на партията, тя няма нищо общо с принципите на модерния консерватизъм, но това е друг въпрос.

 

На другият полюс пък откриваме ситуацията в Кърджали, където новата формация на Лютви Местан ДОСТ печели гласове с няколко пакета боб, леща и сол, раздавани в пликчета на формацията. Не, че тази тактика не е сработвала в миналото, но през 2017 г. дори в най-бедните региони на страната тя определено издиша. Първо недоволството, че в пакетите има толкова малко продукти, а после и неизбежната намеса на полицията и конфискуването им. Сякаш Местан и компания са останали в края на миналия век, без да успеят да мръднат в развитието си, макар и да се обявяват за представители на модерната либерална среда.

 

Лещата на Местан в Кърджали е почти толкова безумна, колкото консерватизмът на Светослав Малинов в Перник. Общото между двете е, че са напълно неадекватни към изборната среда в момента. И докато тези примери са сред най-ярките, то определено не са единствените – подобни грешки правят всички партии, включително ГЕРБ и БСП. Причината това да не довежда до загуба на подкрепа е, че всъщност няма нито една формация с адекватни послания.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3782 |07.03.2017 Плащаме 2,4 млн. лв. за консултантски услуги на Международната банка за развитие . 7| 4462 |06.03.2017 Тома Биков: Има здрав съюз между БСП и ДПС . 0| 3773 |06.03.2017 Над 20 медала за българските таекуондисти на международен турнир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads