Реклама / Ads
0| 5738 |19.11.2015 ПОЛИТИКА

#Кой се оглежда за „Виктория“

.
Продажбата на дъщерната на КТБ банка върви без ясна процедура, на тъмно и без независима оценка за стойността й. Задълженията й към КТБ обаче може да спънат лесната продажба
 
Съдбата на една малка банка продължава да бъде неясна близо година след съживяването й. Да, става дума за дъщерната банка на КТБ – „Виктория“. През ноември 2014 г. тя беше извадена от процедурата по специален надзор и за разлика от банката-майка КТБ запази лиценза си.

„Виктория“ е малка банка. С активи от около 180 млн. лв. тя е сред най-малките на пазара. Но това е и нейна сила. Най-ценното на банка „Виктория“ е лицензът й. А колкото по-малки са активите, толкова по-ниска цена на теория би трябвало да плати купувачът.

Няма нито една основателна причина „Виктория“ да бъде потърсена за покупка и правене на бизнес през нея от останалите банки на пазара. Така най-силен интерес би имала индустриална група или група от фирми, опериращи в един сектор.

Публична тайна е, че в България в момента има две групи, които се опитват да се сдобият с банков лиценз. Едната е икономическата група около „Холдинг Доверие“ на Огнян Донев и Радосвет Радев. Нейният интерес обаче беше насочен към „Токуда“ и чрез „Индустриален холдинг Доверие“ дори имаше подписан договор за покупка на банката. БНБ обаче отказа да одобри сделката и така спъна продажбата. Източници от пазара твърдят, че интерес към „Токуда“ още от лятото на 2014 г. има и икономичекста група около Делян Пеевски. След срутването на КТБ Пеевски остана без финансираща организация и опитите да набере необходимите му финанси през Българската банка за развитие зациклиха заради малкия капацитет на ББР.

Според източници от строителния бранш идеята за „Токуда“ е била да стане секторна банка, която да обслужва приоритетно инфраструктурни компании.

И тъй като „Токуда“ все пак е работеща банка, а собственикът й не е склонен на сделка на всяка цена, то „Виктория“ е идеалният резервен вариант за всеки кандидат за банков лиценз. Като 100% собственост на КТБ продажбата на „Виктория“ е в ръцете единствено на синдиците на КТБ. Росен Ангелчев и Лазар Илиев и без друго не са от най-разговорливите, но за плановете им за „Виктория“ едно е ясно – никой не знае нищо. Или почти никой.

Процедура по продажбата на банката не е оповестявана, но пак според източници от пазара още през лятото е разигравана операция за придобиване на банката чрез финансиране от Търговска Банка Д. Банката е известна като обслужваща ДПС и в нея партията държи субсидията си.

И ако цената на „Виктория“ едва ли ще е проблем за купувача предвид активите й, то значителен проблем се очертават задълженията към КТБ, които кандидатът ще трябва да плати.  

КТБ придоби „Виктория“, тогава все още под името „Креди Агрикол“, през юни 2014 г. - бувално дни, преди двете банки да бъдат подложени на специален надзор от БНБ. Тези дни обаче са били достатъчни КТБ да налее средства към „Креди Агрикол“, която и към момента на сделката беше изправена пред трудности да оцелее. Около 30 млн.лв. е депозит на КТБ. Близо 87 млн.лв. са дългосрочно финансиране. Това са остатъци от депозитите, с които бившите френски собственици от „Креди Агрикол“ са крепили клона в България. Следват 15 млн. подчинен срочен дълг и близо 12 млн. лв.  хибриден инструмент, включен в капитала от първи ред.

Така сделката за „Виктория“ не се очертава да бъде много лесна за купувача. Дори самата продажба да се случи за 1 лев, каквито спекулации вече се появиха в медиите, то купувачът ще има над 140 млн. лв. задължение към КТБ. А това очевидно не се харесва на няКОЙ.

Кой има интерес?

Официално никой. Но както вече споменах, в момента дори няма обявена процедура по продажбата на банката. А няма, защото КТБ дори няма одобрен ликвидационен баланс от синдиците си. В момента в КТБ тече оценка на активите, която се извършва от „Прайс Уотърхаус“ – единствената голяма одиторска и консултантска компания, която до този момент беше останала извън играта по казуса КТБ. Ще бъде интерсно каква оценка ще получи инвестицията на КТБ във „Виктория“.  Но най-вече какви ще бъдат правилата в самата процедура. Няма пречка синдиците да се съгласят дългът към КТБ да бъде изискуем не към момента на сделката, а да бъде разсрочен. Това ще ощети директно вложителите в банката, но пък ще даде сериозни аргументи на потенциалния купувач да влезе в сделката.

А кой може да е той? Процедурата през Търговска Банка Д няма как да не донесе асоциации отново с Пеевски. Депутатът с изненадващо изсветляващи позиции  като сериозен бизнесмен в последните месеци продължава да има отчайваща нужда от банка. Но с проявен инетрес към „Виктория“ на по-ранен етап вече се отчете групата около Алексей Петров чрез застрахователното дружество „Лев инс“. Заявен интерес през есента на 2014 г. имаше и от руска банка.

Липсата на прозрачност в продажбата на един от ключовите активи в масата на несъстоятелноста на КТБ обаче  е пореден тревожен знак за модела на управление на банката след отнемането на лиценза. Заявените чрез премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов планове на правителството за прозрачно управление на процеса по несъстоятелност остават изпразнени от съдържание думи.

Мирослав Иванов
MIROIVANOV.COM


Текстът е написан за Студия Трансмедия

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 11750 |28.02.2013 Президентът оглежда млада жена за премиер . 118| 12423 |21.12.2012 Царят оглеждал за коалиции; не щял Кунева . 20| 14031 |22.08.2009 Вещици на Станишев се оглеждат във Водното огледало на Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads