Реклама / Ads
20| 14053 |22.08.2009 ПОЛИТИКА

Вещици на Станишев се оглеждат във Водното огледало на Кърджали

.
Михалевски, Данаилов и Станилов откриват предизборно обекта
Близо 80 млн. лв. погребани в бетон и желязо в коритото на Арда. Пистата на Формула 1 край Истанбул по- евтина
 
Стойко Стоянов

Шефът на ОДП – Кърджали Стефан Ангелов със сигурност ще е първият полицейски началник от провинцията, който ще се раздели с поста си. Вътрешният министър Цветан Цветанов персонализира името му след националното съвещание с областните директори на МВР в петък.

“Не може по време на предизборната кампания в Кърджали да слушаме недоволството на хората за 77 млн. лв., които бяха похарчени от фонда на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за т. нар. Водно огледало. И като попитах директора на полицията в Кърджали какво е предприел в тази посока, той ми отговори: "Направихме опит да го проверяваме, но ни казаха, че няма да ни предоставят информация, защото фирмата е от София и от някакъв друг областен град, ядосано обясни Цветанов.

Ясно е, че сега мръсния пешкир ще обере полицейският началник. А истината е, че и дори да е имал добрите намерения да проверява за далавери около мега обекта, то предишната власт – тройната коалиция, щеше още по-бързо да му вземе главата и от сегашната.

Отворен обаче остава и въпросът: Ако хората в родопския град толкова силно са шушукали за строителната далавера, защо хората на Борис Велчев и на ДАНС са останали глухи за нея и не са се само-сезирали. В крепостта на Доган е ясно на всички, че шефът на местните прокурори спи в Пловдив и си мечтае за тепетата, а работата в Кърджали му е на ишлеме като за престиж. Подобна е ситуацията и с местната структура на ДАНС – шефът й е авер от студентските години на Румен Петков.

Няма съмнение къде е заровено кучето – не в Кърджали, а някъде доста по-нагоре в столицата, по министерства и партийни централи, и шефове от правораздавателната система. Там са истинските архитекти да далаверата – Водно огледало.

Всъщност, те са от екипа вещици на екс премиера Сергей Станишев. Няма шега, истински магьосници са щом успяха от 9 млн. лева първоначална стойност на обекта, да го надуят финансово до 80 млн. лева.

Тежък старт очаква новият бъдещ шеф на ОДП – Кърджали. Той ще трябва да изпие горчивата чаша и да бръкне, за да види какво има под тоновете арматура и бетон, изсипани в коритото на Арда и изписани на хартия като свършена работа. Всъщност разплитането на далаверата може лесно и бързо да започне отзад-напред.

На 27 юни, само дни преди парламентарните избори огледалото бе тържествено открито с пищна церемония, преди още да е окончателно завършено. Ясно беше на всички, че БСП решиха да принесат благината за хората, като курбан в изборната агитация.

“Димчо Михалевски е основният виновник, за да го има това Водно огледало. Трябва да има правителство с такива като мен и Димчо, за да вървят нещата”, разпалено агитираше кръджалийци водачът на листата на БСП в областта и министър на културата Стефан Данаилов. Главният изпълнител на обекта пък Георги Станилов отиде още по-далеч в мечтите си и призова родопчани да издигнат приживе паметник на зам.-министъра Димчо Михалевски заради Огледалото. Ясно е, че тогава тези хора са говорели като надрусани и са си вярвали, че на 5 юли ще вечерят с Господ и Аллах заедно. И как в тази божествена атмосфера министър Цветанов иска местният шериф за разследва богоизбраната власт? Абсурд!

Но палачинката се обърна и сега именно от тези три имена – Михалевски, Данаилов и Станилов, МВР може да започне проверката. Към тях лесно ще се навърже шефът на Михалевски – Асен Гагаузов. Кратки справки ще покажат, че той пък е случайно свързан с главния строител Станилов, който е работел и по други обекти в родния край на покровителя на Батко и Братко. Станилов има пряка връзка и с друг герой на строителното министерство – шефът на “Главбургарстрой”. Шапка над тези другари без съмнение е къщичката на “вещиците” – “Позитано”. Без нейна санкция, реализирането на проекта и то с пари на бюджета е било немислимо.

Любопитна подробност в тази класическа врътка за точене на пари, с презумпции за създаване на обществени блага, е къде е мястото на ДПС, и как така в бастиона им друг е гепил лъвския пай? Обяснението е просто – Доган си е затворил очите и е пуснал гювеч на червените, но сигурно заради това са му се отворили далавери на трикратна стойност на други места. Ако проверяващите внимателно се вгледат в архивни кадри от откриването на Водното огледало преди месец и половина ще установят любопитна подробност. На трибуната го няма кметът на града Хасан Азис, нито пък кандидат депутатите на ДПС. Те също можеха да изкарат някакъв пиар от откриването, но явно целомъдрено са се дистанцирали.

Идеята за изграждането на Водно огледало край Кърджали датира още от 80-те години на 20-и век. Но строителството стартира при правителството на Иван Костов през 2001 г. Тогава обектът е на стойност 8 700 млн. лв., а изпълнител е консорциумът “Хидровиатехстрой”, комбиниран само от местни дюлгери. Но още в първата година на царското управление, обектът е замразен. Тогавашният строителен министър, а сега кмет на Благоевград Костадин Паскалев сигурно доста може да разкаже на проверяващите. За никого тогава не бе тайна, че имено Димичо Михалевски по линия на БСП е бабувал на Паскалев, защото партията му и неговият обръч са били извън лапането.

Правителството на НДСВ изпрати две комисии в Кърджали, за да проверяват каква работа е свършил местният консорциум, но за резултатите от одита никой не разбра. Звездният миг настъпи през 2005 година, когато Димчо Михалевски бе назначен от Станишев за зам.-министър при Гагаузов. През 2008 г. строителството се реанимира, като парите за усвояване вече са набъбнали на 48 554 762 лв. без ДДС. Обяснението е, че обектът е ключов за инфраструктурата на града, строителството е поскъпнало, а освен това трябва да се правят и шлюзи. Изпълнението по неясни критерии се поема от сдружението “Арда – Кърджали”. Лъвският пай в него от 52% държи неизвестната в района “Станилов” ЕООД, а по 16% кърджалйските фирми свързвани с ДПС - “Ардастрой” и “Саварона” и хасковската “АБ” АД. За хора около Доган са оставени само залъци. Пусковата лента е прерязана при 77 млн. лв., като никой не знае дали сумата е с или без ДДС, и кога всъщност обектът ще бъде окончателно завършен и предаден.

Гости от Турция, които са честа атракция в този град, коментирали с недоумение, че в Истанбул пистата за Формула 1 е струвала по-тънко – около 35 млн. долара, а същността и ефектът от двете съоръжения са космически несравними.

Двама от главните герои в тази история – Михалевски и актьорът Данаилов, имат сега топли места в парламента. Единият очаква да му издигнат паметник, а другият вярва, че е безсмъртен с образа на бате Серго. Тази червена магия може и наистина да е вярна, както и слуховете, за които е чул министър Цветан Цветанов. Само безпристрастна проверка обаче ще каже каква е истината, колко пари са отишли в партийни каси и лични джобове, с колко са ощетени данъкоплатците и кой е разрешил всичко това да стане. Иначе Станишев ще вижда ангели във Водното огледало на Кържали, а Борисов - вещици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 23255 |12.08.2009 Дружките на Станишев във Facebook . 13| 16032 |06.08.2009 Станишев създал "Галерия" заради гейкомпромат . 13| 12462 |23.07.2009 За кеф Станишев изхарчи 78 бона . 39| 11284 |02.06.2009 Илиана Йотова: Борисов се страхува от Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads