Реклама / Ads
27| 9834 |29.11.2010 ПОЛИТИКА

Комсомолът се строява за пореден път

.
Легендата от ДС Цв. Цветков посрещна гостите
Първенци на ДКМС учредяват тайно младежко АБВ в София?
 

Васил Василев

Възторжени комсомолски деятели превзеха миналата сряда вечерта столичната зала „България”, за да възкресят Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС). На историческата среща млади и стари партийни членове маршируваха на групички в центъра на София, припявайки си „Комунистите родината изграждат, комсомолците след тях вървят, пионери, пионери, славен път ви чака, трудов път”. В залата пръв в редиците на бившето ДКМС се вля другарят Цвятко Цветков. В знак на уважение към срещата, бившият партиен секретар на ДС дойде облечен със сакото, с което е бил на бойното си кръщене в Живковата БКП.

„Тук няма нищо политическо, ние сме се събрали, за да се видим със старите приятели и да изпием по чаша вино с комсомолските дейци на София и София-окръг. Организирахме се около 650 души. Идеята е на младежкото БСП”, каза пред репортер на весника един от най-известните конспиратори и и анализатор на столетницата. Бившият секретар на МВР в правителството на Жан Виденов беше в компанията на артисти, писатели, певци, музиканти, художници, архитекти и журналисти, които бяха първенци в Партията майка преди 10-ти ноември. В редиците на комсомола бе и легендата на българския театър и кино Никола Анастасов.

„Казаха ми за срещата, изпратиха ми покана и аз нямаше как да откажа. Не съм бил в комсомола, защото вече бях попрехвърлил годинките, но пък за сметка на това съм бил режисьор и актьор в много младежки програми по онова време”, спомня си с умиление 78-годишният театрал. Връщайки лентата назад, той разказа как на младини са празнували по цяла седмица с ДКМС в зала „Универсиада”, където след културната част задължително е имало пирове, полети обилно с червено вино и люта гроздова ракия.

Останалите стари другари и другарки изненадващо отказаха да застанат пред обектива и микрофона и да кажат имената си. „Организирали сме си много добър концерт. Ще има частушки, казачоци, естрада, народни песни от Райко Кирилов и Дунавското хоро, което беше любимото на другаря Тодор Живков. Всичко ще има, само без джазове и рокове. Накрая ще завършим с нашия химн „Една българска роза” на гениалната Паша Христова”, информираха от организационния комитет. В репертоара задължително щели да присъстват маршове на Йосиф Кобзон като „И Ленин такой молодой, и юный октябрь впереди”, както и един от химните на соца „Партизан за бой се стяга”. Сред поканените бяха и около 200 млади социалисти, дошли да попият знания от извора и да изучат тънкостите на комсомола.

Както подобава на такива партийни срещи, обичайни през времето на Тато, след официалната част другарите преминали към банкет, с много ядене и пиене. В менюто на някогашните димитровци имало свински вратни пържоли, а алкохолът бил дарен от роден винпром, чийто собственик също бил сред гостите.
Радетелите на комунизма не пуснаха нито една медия да отрази концерта им. Единствените привилегировани колеги бяха журналистите от партийния в. „Дума”, от където бяха изпратили колоритна репортерка от старата школа, която дори си припяваше любимите комсомолски химни. Никой обаче не успя да обясни адекватно какво се крие зад фасадата на комсомолската сбирка.

Хора, близки до Сергей Станишев, на свой ред заподозряха, че отцепници от МБСП и стари врагове на експремиера кроят нова младежка организация, която да се присъедини към пресния президентски проект АБВ. На „Позитано” 20 са категорични, че наследниците на Цвятко Цветков вече са събрали 10 бона членски внос от поканите за мероприятието, които се продаваха на другароите по 15 лв. Те трябвало да отидат за учредяването на регионални структури на очертаващата се нова партия на Георги Първанов и за рекламни материали на МАБВ.
Водещи на спявката коментираха, че това са измислици. Един от другарите твърдо заяви, че в зала „България” има хора с различни политически възгледи, които са отишли единствено, за да си припомнят доброто старо време. Той обаче не можел да си обясни злобата, с която от БСП се отнасяли към бившите декамесари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 137| 18355 |29.11.2010 Първанов сваля Борисов . 38| 6523 |28.11.2010 Г. Първанов: Бащата на нацията може да стане дядо . 50| 5726 |27.11.2010 Волен Сидеров: Сърбия не пуска българи в Босилеград . 21| 7333 |26.11.2010 Доган, Станишев и Петков били национални съкровища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads