Реклама / Ads
7| 6388 |28.05.2009 ПОЛИТИКА

Кошлуков целял цел да отслаби властта в НРБ и да й създаде затруднение

.
Емил Кошлуков
Обвиняемият разпространявал твърдения, че умишлено в НРБ се поддържа по-нисък стандарт на живот, за да се държат в подчинение по-лесно работниците, че офицерите от Народната армия получават незаслужено големи заплати за сметка на останалите трудящи се, пише в Обвинителния му акт.
 

Емил Кошлуков реши да извади на бял свят обвинителния акт срещу него със следния мотив: "Поради многото въпроси, публикувам обвинителния ми акт по член 108 (вече декриминализиран) от бившия НК на НРБ". От мрежата за социални контакти Фейсбук чрез линк към сайта на Новото време може да се прочете следното:

Обвинителен акт

По сл. дело (преписка) № V-044/1985г.

Прокурорско дело № 0207/1985г.

Наказателно дело № 0183/01 VII/1985г.

Обстоятелствата по делото са:

„Редник Кошлуков завършил ЕСПУ с преподаване на английски език „Г.Кирков" в гр. Пловдив с успех 5.93 след което кандидатствувал в СУ „Кл.Охридски" и бил приет във филологическия факултет - специалност английска филология.
По време на обучението си в гр. Пловдив и в гр. Пазарджик редн. Кошлуков попаднал в нездрава среда и постепенно у него се оформили възгледи, противоречащи на социалистическия мироглед.
Заедно със свои другари прочел книгата на Ж.Желев „Фашизмът", тълкували я превратно и лично Кошлуков разпространявал враждебни за социалистическия строй в НРБ твърдения. За това си поведение през юни 1984 година, той бил предупреждаван в гр. Пазарджик от органите на Държавна сигурност.
Преди постъпване в казармата, редн. Кошлуков често слушал предавания на вражеските радиостанции „Свободна Европа" и „Гласът на Америка", официалните осведомителни бюлетини на ББС, безкритично възприемал вражеската пропаганда и у него се оформили антисоциалистически и антисъветски убеждения.
Сам попаднал под влияние на идеологическата диверсия на противника и изградил у себе си антисоциалистически убеждения, обвиняемият станал активен проводник на вражеската идеология и пропаганда, стремял се да насади враждебни възгледи между военнослужещите в поделението.
В поделение 24260-Елхово редн. Кошлуков систематически разпространявал между военнослужещите твърдения за „необятните възможности"за изграждане на благосъстояние в западните държави, правил неблагоприятни сравнения с положението на работниците в НРБ.
Той е твърдял и , че заплатите стигат само за задоволяване на най-непосредствените нужди на трудящите се, докато на Запад дори безработните получават помощи, които им позволявали да летуват в България.
Обвиняемият разпространявал твърдения, че умишлено в НРБ се поддържа по-нисък стандарт на живот, за да се държат в подчинение по-лесно работниците, че офицерите от Народната армия получават незаслужено големи заплати за сметка на останалите трудящи се.
В други случаи редн. Кошлуков събирал около себе си група военнослужещи, пред които разпространявал злостни и неверни твърдения за българо-съветските отношения, за социалистическото общество в СССР и положението в Източна Европа след Втората световна война.
Твърдял, че това не е било освободителна война за народите от Източна Европа, а за вземане на териториите им от съветската армия.
Често разпространявал вицове с политическо съдържание, в които злостно се осмивали български и съветски ръководители, твърдял, че съветската армия без никакво повикване навлязла в Афганистан, по който повод разказвал и съответен антисъветски виц.
Деянието на редн.Кошлуков съставлява престъпление по чл.108 от НК, тъй като с цел да отслаби властта в НРБ и да й създаде затруднение, проповядвал антидемократична идеология и разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй в България"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8146 |21.05.2009 Властта си зида пета колона за след изборите . 1| 9525 |25.05.2009 Театърът на властта през погледа на Влади Въргала . 23| 6751 |07.03.2009 Властта като божествен перформанс . 0| 6609 |12.02.2007 Властта и медиите са влюбени в протестите - те скриват истината и радват народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads