Реклама / Ads
18| 8299 |15.12.2021 ПОЛИТИКА

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ с поредна провокация: България да впише ”македонците в Конституцията”

.
Христиан Мицкоски
Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски призова за ”вписването в българската Конституция на македонците”, ако властите в София поискат вписването на българите в Конституцията на РСМ.
 

"С нашите съседи ще имаме открити отношения. Ние винаги сме били за добри отношения със съседите, но при стриктното спазване на принципа на реципрочност . Ако ние получим уважението на съседите, тогава и те трябва да получат нашето. Ако българите искат промяна на Конституцията, тогава и те трябва да направят същото", каза Мицкоски пред държавната телевизия МРТ.

 

"Ние напълно осъзнаваме факта, че има радикални структури на политическата сцена при част от нашите съседи, които използват и злоупотребяват с национализма. Те имат много отрицателна и на моменти хегемонистична риторика към Македония. И поради това ние призоваваме за реципрочност. Защото, както се казва за любовта, са необходими двама. Ако ние получим уважението им, тогава те ще имат нашето. Но, ако ние не получим уважение - че, аз не съм съществувал в определен исторически период, или пък съм бил друг и съм говорел друг език, искат да ми унищожат културата, традициите, обичаите, които се предавани от баба на внук векове наред, това не са добросъседски отношения", каза още лидерът на опозицията, пише още БГНЕС.

 

След като България отвори искането за вписването на българите от РСМ в нашата Конституция, тогава и ние имаме правото да поискаме и те да направят същото и да променят тяхната Конституцията и да впишат македонците от България в тяхната Конституция, за което има присъда от Съда за правата на човека в Страсбург и за които има приета резолюция в Европейския парламент, в която се казва, че те имат право на собствена култура, запазването на техните обичаи. Ако те искат ние да променим Конституцията тогава да бъдат така добри да променят и тяхната. Това е истинската реципрочност", посочи Мицкоски. Според него "по-добре е било да се говори за изграждането на жп-връзка, магистрала, икономическото сътрудничество, туризъм, а не за Гоце Делчев, за Илинденското въстание или пък за създадената в Солун през 1893 г. организация, чийто първи конгрес е бил в град Ресен. Защо въобще да говорим за това".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13598 |13.10.2020 Как хвалбите на Борисов за електронно здравеопазване се оказаха поредната му Пунта Мара . 26| 17323 |09.09.2020 Светослав Малинов: ГЕРБ няма да управлява и лидерът ѝ няма да бъде премиер . 14| 13987 |03.09.2020 Лидерът на ”Възраждане” К. Костадинов е в неизвестност, след като бе арестуван . 23| 10581 |28.12.2019 Илиян Василев: Комплексът Камчия - поредната стъпка в хибридната война на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads