Реклама / Ads
22| 13593 |13.10.2020 ПОЛИТИКА

Как хвалбите на Борисов за електронно здравеопазване се оказаха поредната му Пунта Мара

.
Имахме разговори и сформирахме екипи. Имахме и разговори и с „Информационно обслужване“, които пък имаха също разговори с Министерство на здравеопазването, които стигнаха до обсъждане на тръжна документация и процедури. Очакваме все още да се проведат тези тръжни процедури за създаването на системите под ръководството на „Информационно обслужване“.
 

Това съобщи Ивайло Славов в студиото на Сашо Диков в телевизия Евроком. Той е собственик на една от IT компаниите, които преди 6 месеца предложиха на правителството да 15 000 висококвалифицирани безплатни часове в помощ на изграждането на електронната национална здравна система.






Проверка на Фрог установи, че последната публикувана обява за тръжна процедура на сайта на „Информационно обслужване“ е за “Доставка на сървърни шкафове, аксесоари и инфраструктурни компоненти“ -15 Юни, 2020 - 27 Юли, 2020. Предходните са за доставка на оборудване за НАП, поддръжка на софтуер  на „Управление на държавното съкровище“, за лиценз и поддръжка на система в МВР. За електронна здравна система няма и дума.

 

Припомняме, че по време на един от многобройните брифинги в началото на ковид кризата, управляващите обявиха, че IT секторът у нас е предложил безвъзмездна помощ, за да може страната ни да се справи с трудностите и да постигне така мечтаната електронна здравна система.

 

Тогава вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че в срок от няколко месеца предстои да се изгради така необходимата за страната ни система. Кирил Ананиев, тогава здравен министър посочи, че най-важните компоненти, които следва да бъдат направени с това дарение  са: електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата и електронна система за диагностициране на лица и такива под карантина.

 

Ананиев обяви още, че „Информационно обслужва“ ще представят също като дарение от своя страна 1 500 часа от техните високоспециализирани специалисти за постигането на тези намерения.

 

„Поставили сме си и цел – всичко това да стане до края на месец ноември и през новата бюджетна година, т.е. в началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване в България.“, гордо обяви Ананиев, а премиера шеговито се включи в разговора с думите: „Ти сега ще искаш да продължи кризата, че да си оправиш всички системи.“






В петък Ивайло Славов заяви, че до момента тези часове, които  IT  сектора е предложил да предостави в по-голямата си част изобщо не са използвани до момента. „След тази пресконференция имаше процес на уточняване между институциите, който установи, че е необходимо да се влезе повече в детайл и да се разпише правилно тръжната документация по отделните проекти. Измести се фокуса от основната цел. В един момент ние се фокусирахме върху традиционната си дейност, защото кризата в резултата на пандемията е повсеместна. Истина е,  че сега, след 6 месеца имаме запитване от  „Информационно обслужване“ дали предложените от нас часове са актуални. Заради дългия период от време хората, които бяхме предвидили да работят по тези проекти, в момента са ангажирани по платени проекти, за да можем да запазим бизнеса си и работните места в него. Вероятно ще има нов рунд на разговори, очакваме ги.“, каза още предприемачът.

 

На страницата на Европейската комисия четем: „Цифровото здравеопазване и грижи се отнасят до инструментите и услугите, които използват информационните и комуникационните технологии (ИКТ) за подобряване на профилактиката, диагностиката, лечението, наблюдението и управлението на здравето и начина на живот. Цифровото здравеопазване и грижи имат потенциал да създават иновации и да подобряват достъпа до грижи и качеството на грижите и да повишават цялостната ефективност на здравния сектор.“

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 11070 |11.10.2020 Христо Иванов: Приемам това да ми е грешката и грехът - обвинението на Борисов, че съм го подвел . 15| 10751 |09.10.2020 Драгомир Стойнев: Кой подкрепя Борисов в Европа? Това са Качински, Орбан и Льопен . 79| 19615 |02.10.2020 Излъга ли Министерски съвет за подкрепата на Доналд Туск към Борисов? . 12| 11571 |02.10.2020 Петър Витанов: Европарламентът изпраща Борисов в международна изолация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads