Реклама / Ads
9| 5535 |03.01.2015 ПОЛИТИКА

Менда Стоянова би Манолова на парламентарната трибуна

.
Менда Стоянова
Първата сесия на 43-тото Народно събрание спретна нежна битка за парламентарната трибуна. Оспорваната надпревара по риторика печели шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя измества от първото място червената фурия Мая Манолова, която в предишния парламент беше абсолютен шампион по прекарано време на трибуната. Това показва справка за изказванията, направени от народните представители в новия парламент в рамките на първата сесия, която приключи преди коледните празници.
 
Стоянова е надприказвала всичките си колеги в НС, като е записала близо 4 часа речи. При това в статистиката не е включен маратонът по приемането на държавния бюджет за 2015-а, след който депутатите излязоха в дългата си 25-дневна ваканция. Зад Стоянова остава Мая Манолова с регистрирани 2 часа и 48 минути изявления от трибуната, съобщава "Монитор". Социалистката е изпреварена и от друга дама от ГЕРБ – Десислава Атанасова, която има над 3 часа и половина изказвания. Двете юристки често влизат в словесни сблъсъци, които понякога преминават в лични нападки и заяждания.В челните позиции по прекарано време на трибуната влизат и други гербери – председателят на правната комисия Данаил Кирилов с над 2 часа изказвания и икономистът Диана Йорданова.От шефовете на парламентарните групи първото място по риторика в НС държи Лютви Местан от ДПС, който е известен с красноречието си. Той е говорил час и 37 минути. След него е лидерът на „Атака” Волен Сидеров с час и 30 минути, а трети е соцшефът Михаил Миков с около 10 минути по-малко речи. Далеч назад остават председателите на групи със значително по-малък стаж зад депутатските банки. Така например лидерите на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски имат съответно по 48 и 10 минути. Двамата са изпреварени от опитния парламентарист в групата им и някогашен шеф на СДС Мартин Димитров, който е говорил почти час и половина зад микрофоните в пленарната зала.

В ПФ положението е същото – лидерът на групата Валери Симеонов е изместен от колегата си Димитър Байрактаров, който е разписал време за изказвания колкото и Мартин Димитров. И в БДЦ шефовете не са най-активни. Светлин Танчев и издигнатата в последните дни преди ваканцията като втори съпредседател Краси-мира Ковачка са надприказвани от колегата си Явор Хайтов, който е и зам.-шеф на НС. В АБВ пък Росица Янакиева е говорила 22 минути, което е двойно повече от другия председател на групата Борислав Борисов. Самата шефка на депутатите Цецка Цачева пък е регистрирала изказвания в рамките на 20 минути.

Справката на парламента показва, че близо половината от законотворците не са обелили нито дума от микрофоните в пленарната зала през първата сесия на 43-тото НС. Сред тях има избраници от всички групи. В отбора на мълчаливците влизат и трима от четиримата независими депутати. Това са изключените от ДПС Муса Палев и Гюнай Хюсмен, както и превърналата се в сензация Ана Баракова, която излезе от редиците на БДЦ още преди да бъде открит 43-тият парламент. Независимите са отсрамени все пак от напусналия редиците на ПФ Велизар Енчев, който е говорил 40 минути пред колегите си. Някои депутати пък са се измъкнали на косъм от черния списък на мълчаливците. Димитър Горов от БСП, Димитър Делчев от РБ, Румен Иванов от ГЕРБ, както и шармантната Султанка Петрова от ПФ са навъртели малко над минута реч от трибуната на НС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5811 |18.12.2014 Цачева иска имунитета на Манолова, за да я съди . 14| 5262 |24.11.2014 Манолова: В БСП трябват радикални решения . 12| 6308 |20.11.2014 Манолова: Пушката от І-во действие няма да гръмне . 17| 7207 |16.10.2014 Цачева, Бъчварова и Стоянова в хор: Кънев още не е разбрал, че се водят преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads