Реклама / Ads
3| 5312 |04.05.2016 ПОЛИТИКА

Ек. Михайлова: Логично e да се наложи вето на Изборния кодекс

.
Екатерина Михайлова
Логично е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над промените в Изборния кодекс, за да даде възможност на парламента да погледне в цялост и да преосмисли някои от текстовете, които бяха приети малко на крак. Тази позиция застъпи пред ”Правен свят” Екатерина Михайлова, преподавател по право и дългогодишен политик.
 
Преди дни президентът обяви, че текат консултации с юристи и експерти по конституционно право и че текстовете се проверяват един по един дали не противоречат на Конституцията.

"Ветото не е задължително да бъде налагано по съображения за конституционосъобразност, а по политическа целесъобразност. Президентът в случаите, в които вижда проблем, има право да се обърне към парламента и това е една от основните му възможности да влияе към политиката в държавата. Това е политическо решение", напомни Михайлова.

Посочи, че ветото дава възможност още веднъж парламентът да прегледа текстовете, които е приел през мотивите на ветото. "Нерядко политическите сили влизат в диалог след вето и постигат едни по-добри редакции на законовите текстове", обясни Михайлова и подчерта, че при това положение ветото над измененията в Изборния кодекс е логично.

Тя открои като един от най-спорните моменти в промените въвеждането на задължителното гласуване. "Дори систематичното тълкуване на главата с основните права и задължения в Конституцията, показва, че избирателното право е право, а не задължение", обясни Михайлова. И подчерта, че за да се превърне едно право, и то от категорията на неотменимите, в задължение, трябват промени в Конституцията.

"Ако проследим историята на избирателното право, ще установим, че тенденцията е от задължение то да се превръща в право, а не обратното. Даже страните, които имат задължително гласуване вече на практика го прилагат като право, защото санкциите за неизпълнението му, не се изпълняват", каза Михайлова.

Тя подчерта, че самият вид на санкцията - изваждане от избирателните списъци, също поставя въпроса за конституционосъобразността на промените. "Това не е активна регистрация. В първия вид на текста, когато се предвиждаше това да става само след едно негласуване, се почувствах лично обидена. Имаше случай да не гласувам и това беше моят протест срещу това, което ни предлагат политиците", призна дългогодишният политик. Изтъкна и един чисто практически проблем - как точно ще се справи администрацията с изваждането на негласувалите на два последователни еднакви по вид избора от списъците. "Сигурно ще има много грешки", прогнозира Екатерина Михайлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4321 |17.02.2016 Турция наложи информационно затъмнение върху терористичния акт в Анкара . 1| 4365 |11.12.2015 Екат. Михайлова: Нещата изглеждат нестабилни за РБ . 13| 5462 |22.11.2015 Проф. Кантарджиев: Биологичното оръжие е смъртоносно, предизвиква и психоза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads