Реклама / Ads
13| 7124 |13.11.2014 ПОЛИТИКА

Министър Петкова: В енергетиката има мафия !

.
Теменужка Петкова
Злоупотребите в АЕЦ Белене станаха публично достояние от комисия в по-предишния парламент. Проверките датират от есента на 2009 г. Резултатите бяха тревожни. Един сериозен публичен ресурс е похарчен при очевадно нарушение на законодателството. Става въпрос за 1, 5 млрд. изхарчени в нарушение на закона. Това каза в "Лице в Лице" по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
Не съм изненадана от реакцията на г-н Овчаров, каза тя във връзка с изказването му, че е станала министър заради слугинажа си. Тази реакция ме навежда на мислълта, че този човек е притеснен от моето пррисъствие в сектор енергетика. Не знам за какви актове говори. Но сме уведомили прокуратурата има досъдебно производство за вреди в особено големи размери. Това е по повод реакцията на г-н Овчаров.Той се притеснява, че резултатите от инспекцията се казаха на глас.От друга страна съм удовлетворена, че казахме истината за този проект, коментира първата уволнена в кабинета "Орешарски".

Плащаме по-висока цена на тока заради "Белене" и ще го плаща българският данакоплатец. Всичко по тези нарушения е дадено на прокуратурата, включително и продаването на реактора за жълти стотинки.Уведомили сме за нарушение на принципа на обществените поръчки и вреди в особено големи размери от няколко лица, каза тя, но не посочи имената им.

Моят опит е свързан с контрола. В сектор енергетика има кръгове, които искат определени процеси в енергетиката да протичат по определен начин. Има известно постоянство в тези кръгове, заяви Петкова.

Ревизията в енергетиката е задължителна.Този сектор трябва да е управляван, за да се спрат течовете в тази система.Имаме решителността за това. Това ще бъде една от първите ми крачки, каза още тя.

В електроразпределителните дружества също извършихме проверки.Там установихме нарушения със спазване на законодателството, обясни тя.

Проектът АЕЦ "Белене" на този етап, по този начин, е  опорочен. Не смятам, че може да се мисли за някаква реализация по тези параметри, категорична бе тя.

Петкова успокои, че проблемът с газовата криза е контролируем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10217 |01.09.2014 Бъчварова вице на Бойко; Близнашки-правосъден министър . 49| 6164 |29.08.2014 Калфин: Военният министър да не се крие зад експерти за войната с Русия . 68| 9749 |09.05.2014 Борисов: Внасяме вот на недоверие заради енергетиката! . 5| 8089 |13.03.2014 Синя планета: Министър Греков лъже за Пампорово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads