Реклама / Ads
22| 6902 |19.01.2013 ПОЛИТИКА

Мненията: от "цирк" до "терористичен акт"...

.
Цирк, пиар, терористичен акт... Всички тези определения влязоха в употреба след опита за покушение срещу лидра на ДПС Ахмед Доган. Политикът реагира полупрофесионално да се защити, пистолетът не гръмна, а после настана суматоха. Слуд нея долетяха коментарите на политици в медиите.
 

Пръв се изказа Лютви Местан, любимец на Сокола и зам.-председател на партията, с тенденция да я оглави още тази нощ. Той каза: Г-н Доган е добре. Потвърдено е и от медицинския преглед". Последваха радосдтни скандирания в залата.

 

Малка е била вероятността лидерът на ДПС Доган да бъде убит с това газово оръжие,  заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след като излезе от НДК. Цветанов бе придружаван от градския прокурор на София Николай Кокинов.

„Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл”,  обясни Цветанов. Той обясни, че МВР има отговорност за охраната извън сградата на НДК, а Националната служба за охрана (НСО) - за охраната на вътрешното мероприятие.

Цветанов допълни също, че е имало пропуски в сигурността на конференцията на ДПС, тъй като част от делегатите, които са влизали в залата, не са минали през специалната проверка. Тепърва ще се изяснява защо това не е направено.

Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че е разговарял с нападателя. Отказа олбаче да каже какво е научил. Нападателят е бил с окървавено лице и заради това е изпратен в болницата на МВР, където да му се направят нужните изследвания и да му се окаже помощ.


Президентът Росен Плевнелиев остро осъди всякакви опити за посегателство върху живота и здравето на българските граждани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Президентът изразява твърдата си увереност, че ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство срещу председателя на ДПС(...) Подобен акт е недопустим в една демократична държава", категоричен е президентът и призовава за бързо разследване от страна на компетентните институции.

"Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие", подчертава Росен Плевнелиев.

В телефонен разговор с Ахмед Доган държавният глава се е информирал за здравословното му състояние. Президентът е осъдил нападението върху лидера на ДПС и е изразил убеждението си, че обстоятелствата около него ще бъдат изяснени възможно най-скоро. Плевнелиев е пожелал на Ахмед Доган бързо възстановяване от тежкия инцидент и от преживения шок.

 

БСП излезе с официална позиция. "Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот. Опитът за покушение е шокиращ. Случилото се не може да бъде омаловажавано. Това е покушение срещу демокрацията в България и срещу всички в България, което ние категорично осъждаме и отхвърляме, се посочва в нея. Дълго разпалваната омраза, агресията срещу политическия опонент и враждебността дават своите уродливи последици. Срещу тях всички ние трябва да се изправим непоколебимо и решително. Политическите спекулации са недопустими", казват от партията. Според тях случаят е покушение срещу националната сигурност на страната и в тази връзка те очакват "бърза реакция на президента". От партията изразяват задоволство, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е жив и здрав.


Партия Ред, законност и справедливост (РЗС) изпрати своето мнение до медиите, в което се казва, че случаят е постановка и че Доган не е Том Круз, но е гледал много филмовия канал HBO: "Както прогнозирахме, конгресът на ДПС трябваше да произведе нетрадиционна новина и вместо оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост, станахме свидетели на режисирано меле на най-високата сцена на ДПС. Това бе една рискована, азиатски тип ПР акция. Не  може да му се отрече на Доган, че е добър  постановчик. През дългия си престой  в сараите явно е гледал много филми по HBO и се опитва да имитира Том Круз. За  всеки непредубеден анализатор е  ясно, че това е постановка, която  цели да заздрави редиците на ДПС и  да бъде основен аргумент Доган да остане начело на партията. И тъй като удобният враг Атака вече не е дразнител и е в долна мъртва точка, то ДПС ще използва този фарс за сплотяване на електората си преди изборите. Политическият арсенал на ДПС е окончателно изчерпан. За РЗС е ясно, че електоратът на Доган се е свил до краен предел и този нескопосан мини екшън филм няма да му помогне". 


Ръководителят на Движение България на гражданите Меглена Кунева коментира на своята страница във Facebook следното: "Това, което се случи на Осмата национална конференция на ДПС е шокиращо. Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас".


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира пред БНР, че това е провал на НСО и поиска оставката на шефа на службата.

Оставката на ген. Коджейков е поискал и лидерът на ДСБ Иван Костов.


Антон Кутев от БСП заподозря, че нападението е инсценирано. Според него целта в никакъв случай не е да се нарани Доган.

 

Като много тежка политическа провокация определи Атанас Атанасов от ДСБ нападението над Доган.

"Живеем в 21 век и такива неща не трябва да се случват. Разграничавам се от такива действия", заяви Касим Дал, който напусна партията на Доган и основа своя.

"Случилото се говори много за обществото, в което живеем", коментира и бившият вътрешен министър Румен Петков. По думите му сам човек едва ли би организирал подобно нещо. "Оказа се, че всеки би могъл да влезе в НДК с оръжие. Гостите а събитието не са проверявани на скенер. Прегледан е само багажът им, какъвто малцина са имали", каза той.

Президентът от предишния мандат Георги Първанов също беше в НДК. Той обяви, че би бил съпричастен с всеки, който попадне в ситуацията на Доган.

Такива са коментарите засега. Вероятно ще има горещи дебати, упреци и нападки, надяваме се и задълбочени анализи. Всичко това предстои.

Идват избори...

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6705 |19.01.2013 Георги Първанов: Махленското говорене на Борисов не ме обижда . 71| 7055 |18.01.2013 М. Найденов: Станишев се скри в Египет от комисията "Янев" . 82| 6146 |18.01.2013 Дянков: След 2 мандата излизаме от икономическия преход . 56| 6941 |16.01.2013 Борисов: Който каже "да" на референдума, да каже и за парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads