Реклама / Ads
3| 7549 |04.10.2017 ПОЛИТИКА

Юлия Жучкова: Навални не е алтернатива на Путин в Русия

.
Юлия Жучкова
Не виждам никаква алтернатива на Путин в момента. Навални не е алтернатива. Немцов пропусна своя шанс, като не се кандидатира на изборите през 1996 г. Русия не може да влезе в ЕС - силно е имперското начало. Като най-вероятни приемници на Путин се виждат Антон Вайно и Сергей Кириенко от администрацията на президента, но той скоро няма да си тръгне. Това каза за Фрог Юлия Жучкова от Русия.
 
Юлия Жучкова участва в кръглата маса "Русия след Путин (Русия - 10-годишен хоризонт)", която бе организирана от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион и проекта Bulgaria Analytica. Тя е докторант в Националния държавен университет в руския град Томск по международни отношения. Пише и коментира теми свързани с европейската интеграция, отношенията между ЕС и Русия, руската външна политика. и др. Нейните статии са публикувани на различни езици в The Moscow Times, Wiener Zeitung, NRC Handelsblad, La Razon и няколко други международно признати издания и академични списания.

- Юлия Владимировна, има ли Путин алтернатива в Русия? Алексей Навални не е ли такава?

- Не виждам никаква алтернатива на Путин в момента.  Навални строи своята кампания на едни антикорупционни идеи. С това не могат да се спечелят избори. Още повече, че в един от дебатите Навални заяви, че не е изгодно икономически да се води война с Украйна. Той не осъди анексирането на Украйна. Щом не осъждаш Путин, каква реална алтернатива си му? Така че кардинална промяна на режима, дори на власт да дойде Навални, не очаквам. Навални не е в състояние  да  смени системата на Путин с една европейска, демократична система. На Навални амбициите са такива като на Путин.

- Значи не може да говорим за Русия след Путин?

- Русия след Путин за мен е едно призрачно понятие. Руското общество още върви по инерция. Когато му се каже, че за реформите и промяната трябва да плати от собствения си джоб, то обществото се дърпа. А ако говорим за президентските избори догодина, смятам, че Путин ще си остане на власт до 2024 г. Дори ако напусне властта, не знам дали нещо ще се промени. И това плаши не само възрастните, но и младите хора. Това е причината те да бягат на Запад и да не могат да се борят срещу Путин в Русия.

- Вашият колега Владимир Милов каза, че ако беше жив Борис Немцов, то можеше да има някаква реална алтернатива на Путин?

- Може би е прав, но Немцов пропусна своя шанс, като не се кандидатира на изборите за президент през 1996 г.

- Влизането на Русия в  ЕС не е ли някакъв шанс за Русия?

- Имаше такива иден през 90-те години, Русия да влезе в ЕС, но... Русия доказа своята неспособност да следва определени правила. В Русия е много силно имперското начало. За да си способен да  се интегрираш в такива структури, трябва да си готов за това. Хубаво е да се правиш на велика държава-имаш ядрени възможности, имаш военни възможности, но къде си в икономиката? Ти нямаш реалните лостове.

- С руския манталите ли си обяснявате тази инерция в Русия?

- Европейският съюз дава възможност на руснаците да учат в неговите университети. И тези млади руснаци виждат как са устроени и как се живее западните общества. Стига да спазват правилата, те могат да станат част от тези общества. Възрастното поколение не ги разбира напълно. Но младите все повече вземат пример. И така може да бъде променен манталитета. Но се опасявам, че за това ще отиде не едно десетилетие.

- В пресата се появиха информации, че военният министър Серегей Шойгу, може да наследи Путин.

- Има нещо такова. Но той е човек от едни тесни кръгове, които не са свързани с гражданското развитие на страната. Руски анализаторите смятат, че много хора в Русия не са готови да видят на президентския пост представител на малък етнос. Шойгу е от централноазиатската република Тува.

В този момент най-вероятните фигури за приемници са Антон Вайно и Сергей Кириенко. Но Путин скоро няма да си тръгне

Интервю на Красен Бучков
/ използвани са въпроси и на други медии/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13462 |18.04.2024 "В Скопие прекалиха". Графити зоват срещу българите в Северна Македония . 7| 13111 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 1| 3237 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани . 5| 2969 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads