Реклама / Ads
24| 7525 |28.05.2011 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: „Атака” просто е срещу всички; това е върхът на екстремизма

.
Георги Първанов
Ролята на нашия регион се цени високо. Все повече ще бъдем търсени като модератор и фактор за развитието на събитията в съседните региони. Мотото на Балканския политически клуб „Мисли глобално, действай регионално” е по-актуално от всякога.
 

Това каза президентът Георги Първанов на форума „Балканите в Европа и света през 21 в.", посветен 10-годишнината на Балканския политически клуб.

Балканите са важни от гледна точка на енергетиката и инфраструктурата. Няма нищо по-естествено от това да се утвърди разбирането, че най-доброто решение за Балканите е европейската им перспектива. Тази перспектива е най-силният мотивационен фактор за народите от региона, каза Първанов.

Той беше категоричен, че най-важни са инвестициите в инфраструктурата в региона и посочи, че в това отношение Балканите са най-ощетени. Първанов изтъкна, че липсата на удобни пътища е пречка не само за бизнеса, но и за гражданите.
Президентът подчерта, че има нужда да се наблегне върху развиването на граничните региони. За разлика от Балканите, в Европа те са най-процъфтяващи и проспериращи.

Първанов посочи като проблем в регионален план и развитието на електронната инфраструктура и цифровизацията на управлението.

Актуалната тема – Балканите в Европа и света – тема, която е обяснима, и мотивирана с известния факт, че понякога, често пъти, дори го повтаряме като шаблон, че Балканите са кръстопът с богата и даже бих казал, пренаситена със събития история, както бе казал наш приятел от Европа: Балканите, за съжаление, раждат повече история, отколкото са в състояние да консумират, каза Първанов.

Такава декларация, каквато парламентът прие вчера, без съмнение е един силен факт, който трябва да бъде приветстван. Днес прочетох в медиите, че тя е закъсняла с шест дни, аз бих казал, че закъснението е с шест години. Точно преди шест години аз поставих въпроса с „Атака”, ако си спомняте при откриването на предишния парламент. Последва една вълна, която нямаше персонален характер – припомнете си как премина Тракийския събор, припомнете си празника на Съединението и много други национални събития, които бяха опорочени от „Атака”. Тогава сигурно мнозина вероятно са си мислели, че в това наистина има някакъв личен елемент, потривали са доволно ръце, но сега се вижда, че „Атака” просто е срещу всички. Това е върхът на екстремизма и аз мисля, че вчерашната декларация не би трябвало да затваря проблема. Вчерашната декларация трябва да е началото, не само на един дебат, но и на категорична позиция, на мерки, които би трябвало да бъдат взети по отношение на екстремизма в България, заяви президентът Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5812 |15.05.2011 Г. Първанов: Печеленето на избори е въпрос на тактика . 12| 5974 |14.05.2011 Г. Първанов: Сидеров се държи провокативно . 75| 7940 |04.04.2011 Г. Първанов: Избори 3 в 1, глас и за АЕЦ "Белене" . 105| 7032 |01.03.2011 Г. Първанов: Дори и аз не говоря спокойно по телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads