Реклама / Ads
0| 5081 |06.03.2018 ПОЛИТИКА

Първи сме в Европа по брой на жени - програмисти

.
България е с най-много програмистки в страните от Европа, стана ясно на конференция за 8-ми март на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ, съобщи „сега”.
България е на първо място по брой на жени в IT-сектора, обяви зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова. По думите й 20,7 на сто от програмистите у нас са жени. За сравнение в Европа те са 16%. Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки. В ЕС са два пъти по-малко, посочи зам-министърът.

Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто, заяви зам-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове.

Едва една четвърт от работещите в транспорта са жени и това трябва да се променя, е убедена и еврокомисарят по правосъдието и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ. "Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя. Вашият глас и вашата подкрепа на този процес е изключително важен", обяви президентът на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

България е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството, заяви председателят на СТСБ към КНСБ Екатерина Йорданова. Според европейската статистика 17 на сто от народните представители са от женски пол. Близо 30 на сто от общинските съветници в столица и половината от постоянните комисии в СО се управляват от „слабия пол“. "Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на заплащането", заяви Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и световната транспортни федерации.

Синдикалисти вече ще бъдат преподаватели по равенство на половете. Това предвижда европейски проект за повече равенство на жените в транспортния сектор, който беше и темата на конференцията. Проектът създаде наръчник, който да служи на всички синдикалисти в транспорта като учебник за основните понятия в равенството на половете на работното им място.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7398 |02.03.2018 Пети сме в света по брой на пенсионерите . 7| 7058 |28.12.2017 Фрогоко: Сорос се предислоцира в Европа, в Прага . 18| 11946 |20.11.2017 ”Гълъбът на мира” Борисов нахока Европа, похвали Русия и Турция, а въпросите го обслужиха . 7| 8280 |13.11.2017 Според Цветан Цветанов президентът Радев завижда на Борисов за признанието в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads