Реклама / Ads
0| 5254 |13.06.2022 ПОЛИТИКА

Посланичката на САЩ в Украйна: НАТО няма да воюва с Русия, но дава за 19 млрд. оръжия на Киев

.
Бриджет Бринк - в средата
САЩ и НАТО категорично отказват да влизат във война с Русия. Но са напълно готови да снабдят Украйна с достатъчно оръжия, за да го прави вместо тях. Позицията на Белия дом продължава да бъде същата от началото на войната въпреки скорошните тежки украински загуби.
 

Това става ясно от отговорите на посланичката на САЩ в Украйна – Бриджет Бринк – на въпроси на КлинКлин по време на среща в Ирпин, един от най-тежко засегнатите градове по време на войната.


.
Калоян Константинов в Украйна

 

„Това, което виждам, са невероятните издръжливост и упорство на местната общност. Това само потвърждава мнението ми, че Украйна ще победи и защо трябва да я подкрепяме. Ние предоставяме милиарди долари военна помощ на Украйна. Наскоро президентът Байдън подписа указ за отпускане на 40 милиарда долара помощ за страната, 19 от които за отбранителна подкрепа. Работим усилено и всекидневно с украинците, за да разберем по-добре нуждите им и да им предоставим възможно най-скоро това, от което се нуждаят.

 

Бойното поле се промени, те вече се нуждаят от различни неща в Донбас спрямо когато битката беше около Киев. В момента бойното поле е по-равно и повече артилерия е необходима. Но едва преди няколко дни президентът Байдън обяви, че ще предоставим залпови ракетни установки (MLRS), противотанкови системи „Джавелини“ и ракетни системи „Стингър“, бронирани машини, хеликоптери и огромно количество амуниции. Откровено казано, не знам как можем да направим повече и по-бързо от това, което правим сега. Ще използваме парите на американския народ, дадени ни от президента и конгреса, за да помогнем на украинците“, заяви посланик Бринк.


Тя бе категорична, че американски и НАТО-вски войски няма да стъпят в страната, защото това би довело до евентуална война с Москва:

 

„Президентът заяви, че не желае война между НАТО и Русия, или между Щатите и Русия. Позицията ни е да подкрепим Украйна по всякакъв възможен начин и затова съм тук с екипа ми на терен – да ръководим подкрепата, да я насочваме и да помогнем на Украйна да се защити. От моя гледна точка, украинските смелост и доблест накараха Русия да се изтегли от района около Киев и да се прегрупира на изток и юг. Това не е краят, но ние ще продължим да помагаме на Украйна да се бие и защитава.“

 

Отвъд познатите фрази, тя и екипът ѝ отказаха да коментират по същество информацията, че без значителна подкрепа с тежка артилерия и далекообхватни ракети – украинската армия ще загуби войната. Военни и политически източници на КлинКлин са все по-скептични за развоя на боевете в Донбас и Запорожието.

 

Бивш израелски и настоящ украински военен, част от обкръжението на посланичката, коментира кратко: „Руснаците не са твърде силен противник, но е истина, че нито един враг не бива да се подценява. Единственото им преимущество е в авиацията и артилерията. Вече получаваме нови оръжия и украинската армия се готви за контранастъпление. Аз вярвам във въоръжените сили на Украйна, чийто боен дух е висок, а това не е за подценяване“.

 

Посланик Бринк избегна коментар на въпроса дали Щатите са склонни да вдигнат санкциите над страни като Иран и Венецуела, които са богати на газ и нефт, за да подпомогнат тежката икономическа ситуация, в която изпадна Европа. Вместо това отвърна:

 

„От моя гледна точка, има един човек и една държава, които могат да спрат случващото се – това е Русия. Русия нападна Украйна. Русия може да промени позицията си. Русия може да оттегли силите си от земите на Украйна и така да разреши всички проблеми. Но не само местните, ами и световните. Глобалната хранителна криза се подхранва от блокираните доставки на зърно от Украйна. Има много проблеми по света, които са в следствие на бруталната война, която води Кремъл. И има само една страна, която може да ги разреши: Русия.“

 

При молба да отговори на въпроса за Иран и Венецуела по същество, тя повтори: „От моя гледна точка, Русия започна всичкото това и само тя може да го спре.“

 

Така формулиран, отговорът на посланик Бринк повдига още въпроси, сред които значи ли, че Щатите ще вдигнат санкциите над Русия при край на войната? Предпочита ли Вашингтон да навреди сериозно на европейската икономика отколкото да отстъпи от политическите си интереси? Питания, на които поне засега официален отговор няма.

 

Калоян Константинов, КлинКлин
София-Киев

 

Калоян Константинов е главен редактор на "КлинКлин" и водещ на независимото онлайн журналистическо предаване "По острието". Той е дългогодишен журналист и културен редактор, изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6518 |23.04.2022 Премиерът Петков за военната помощ за Украйна: БСП и ДБ ще намерят общ език без червени линии . 0| 6507 |21.04.2022 „The Times“: Бившият лидер на лейбъристите Корбин призова за разпускане на НАТО . 0| 13166 |14.04.2022 Професор от Колумбийския университет за Украйна: Война в края на историята пак по Фукуяма . 18| 9037 |21.02.2022 Славчо Велков: Путин дестабилизира Украйна, всява недоверие в НАТО! Керемедчиев: Украйна е зависима от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads