Реклама / Ads
18| 7845 |27.12.2011 ПОЛИТИКА

Престъпленията на Възродителния процес отидоха в коша на прокуратурата

.
Съдебната система бойкотира 20 години жертвите да получат справедливост
 
20-годишният давностен срок на мегаделото за възродителния процес най-вероятно е изтекъл тихомълком още преди 11 месеца, без да бъде поискано официално удължаването му. Скандалната новина съобщиха за „Торнадо” източници от съдебната система и от обкръжението на лидера на ДПС Ахмед Доган, където по този казус вече се говори само под сурдинка. От Военна прокуратура, която наблюдава делото, категорично отказват всякаква информация. Така в архива отива едно от най-дълго протаканите дела на прехода, а престъпленията на комунистическия режим към българските турци ще останат завинаги ненаказани. Юристи са категорични, че съществува правна възможност давностният срок по това значимо дело
 да бъде удължен на 32 г. както е процедирано с разследването за убийството на писателя Георги Марков, но в случая нито една заинтересована страна досега не е поискала това.

Преди време чрез Върховна касационна прокуратура поискахме актуална информация докъде е стигнало делото, изтекъл ли е давностният срок, имало ли е доказана вина на ръководители на бившата БКП, МВР и други тоталитарни институции?  Мълчанието бе единственият отговор по горещата тема. Неофициално ни бе обяснено, че наблюдаващият делото прокурор Евгени Иванов не иска да бъде занимаван с този въпрос, можел да говори, но можел и да откаже. Преди време му натресли случая и сега той трябвало да обира всички негативи със задна дата. Освен това делото било секретно. Пред колеги магистратът с пагони обяснявал, че реално давностният срок е изтекъл, без да се разбере, той сигнализирал шефовете си, но не получил инструкции как да действа и така всичко потънало в блатото на всеобщата незаинтересованост. "Торнадо" направи пореден опит да достигне до истината чрез говорителя на главния прокурор Борис Велчев Стиляна Кожухарова.

Тя се ангажира да получим исканите отговори, но до редакционното приключване на броя това не се случи. Юристи коментират, че специално за това дело давностният срок е доста разтеглив и спорен, защото не става дума за едно глобално престъпление извършено в конкретно време и място, а за гигантски престъпен процес, засегнал хиляди хора  на различни места в страната от края на 1984 г. до началото на 1990 година. Депутатите от Синята коалиция опитаха на два пъти да внесат за разглеждане и приемане в пленарна зала на декларация, осъждаща асимилационната политика на комунистическия режим спрямо турското малцинство у нас и провеждането на възродителния процес. Според авторите на текста събитията от 1984-1989 г. са довели до прогонването на 400 хил. български турци от родината им. В декларацията се настоява “българското правосъдие и главният прокурор да активират делото за смяната на имената защото прикриването на комунистическите престъпления с давност прехвърлят вината на виновниците върху целия български народ.”

Първият проект бе отхвърлен, а вторият текст за Декларация е потънал незнайно защо в деловодството на парламента и досега по него не се е провел никакъв дебат, нито е включен в дневния ред. Нямам обяснение защо два пъти текстът на тази декларация не влиза в пленарна зала. Това се случва и с проекти за закони, които съм внасял. Има мнозинство, то да отговори какви са приоритетите му. Това коментира пред „Торнадо”  депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев. „Питайте ДПС защо бягат от тази тема, ние сме си свършили нашата работа”, провокира колегите си синият избраник. На този етап той няма категорична информация дали мега делото е прекратено.

Премиерът Борисов приема целите на възродителния процес, но е против методите, с които е извършен. Това обяснява цялото колебливо поведение на ГЕРБ и нежеланието им да се дебатира и приема тази декларация. Това коментира за "Торнадо" лидерът на ДСБ Иван Костов. По негова информация делото все още не е прекратено, съдът искал разпитване на всички свидетели, но това е невъзможно, категоричен е екс премиерът. Знам, че делото е във военна прокуратура и сега по него е еостанал еден единствен обвиняем и сигурно скоро ще бъде прекратено, ако военният прокурор не ограничи броя на свидетелите и не предяви обвинение. Никъде не е казано, че всички свидетели трябва да бъдат разпитани, смята Костов. Лидерът на ДСБ не крие, че през тези 20 години е имал усещането, че умишлено делото се протака за да бъде забравено и прекратено. 

В партията на Ахмед Доган по тази тема никой вече не иска да говори открито. Тя отдавна не е част от митинговите и предизборни изяви на ДПС, а обяснението е много просто – как да искаш съд за възродители, след като възловите позиции в партията са овладяни от бивши партийни секретари на БКП, ченгета от ДС и конкретни Виновници, работили срещу етноса си
коментира ексдепутат, който години наред се опитваше да разкрие истината за насилственото преименуване.

Според него Доган вече е изчистил от ръководни постове почти всички репресирани от режима на Живков, единственият останал бил Айруш Хаджи, но ченгетата го приемали с недоверие. „Торнадо” се опита чрез пресцентъра да вземе становището ДПС. Дамата, която отказа да се представи, даже не беше чувала, че има подобно дело, оправда се, че била нова в отдела. Ангажира се да потърси информация, но до редакционното приключване на броя хората на Сокола отказаха коментар.
 Преди време лидерът на ДПС Ахмед Доган в типичния си философски стил заяви, че за престъпления срещу човечеството няма давностен срок. Заканата Сокола произнесе неслучайно над гроба на българския Нелсън Мандела – Нури Адалъ, прекарал в затворите на Живков повече от 26 г. 

ДПС тепърва ще трябва да обяснява на електората си, защо освен приказки по митинги и събрания и закани за съд в Хага, не предприе реални стъпки виновните за убийства, малтретиране изпращане на хора в лагера в Белене без съд и присъда, разселване на цели фамилии и провеждане на асимилационна политика да понесат отговорността на закона за извършените престъпления. В политическите среди се коментира, че именно провалът на това дело е цената на вероятната сделката между БСП и ДПС да управляват заедно в кабинета на Станишев, въпреки че хората на Доган винаги са отричали такава договорка.В съдебните среди пък се говори, че делото се протакало умишлено заради комунистическия министър-председател Георги Атанасов, който все още е жив и е обвиняем за възродителния процес. Висш прокурор твърдял, че чак след смъртта на Атанасов делото можело да влезне в съда и да се работи по него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 14982 |26.01.2010 Делото за Възродителния процес отива в коша, срокът изтекъл? . 38| 5496 |03.11.2009 Престъпленията на комунизма няма да се изучават в училище . 3| 5504 |19.07.2007 Какво спечели Кадафи от процеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads