Реклама / Ads
5| 5558 |10.08.2017 ПОЛИТИКА

Президентът е подписал промените в Закона за съдебната власт

.
Източник: БГНЕС
Въпреки многобройните призиви за вето президентът Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в Закона за съдебната власт, съобщава БНР. Указът е от 4 август и ще бъде публикуван в утрешния (на 11 август) брой на Държавен вестник.
 
Магистратите ще бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение за всяко престъпление, а не - както беше досега, само за престъпление във връзка с работата им.

Малко по-рано днес от правната комисия на Висшия съдебен съвет реагираха остро срещу лишаването на Съвета от право на преценка и предупредиха, че текстът „създава опасност от несъразмерна рестрикция".

Подписаните от президента промени осигуряват т.нар. "кариерни бонуси" на членовете на отиващия си съдебен кадрови органи, който ще могат да избират къде да се върнат на работа след края на мандата си.

И още: задължават магистратите в срок от 30 дни да декларират всичките си дейности и членства в организации, включително в тайни.

Президенсткото "да" беше прогнозирано от критиците на Закона, които възнамеряват да призоват правоимащите да сезират Конституционния съд да го направят, в опит да бъдат спрени спорните съдебни промени.

От правната комисия виждат проблем в това, че промяната лишава ВСС от преценката - да отстрани ли или не и за колко време - съдия, прокурор или следовател, разследван, за каквото и да е престъпление. Досега това беше задължително само за престъпления, свързани с пряката магистратска работа.

От комисията призовават всички органи, които участват във всички фази на законодателния процес, да потърсят решение, което да не създава за съдиите, прокурорите и следователите условия за неоправдано лишаване от правото да упражняват професията си и надвишаващо обществения интерес от прилагането на мярката "временно отстраняване от длъжност".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4211 |10.08.2017 И ВСС скочи срещу поправките в Закона за съдебната власт . 0| 3745 |08.08.2017 Президентът наложи вето на промените в Закона за околната среда . 0| 5964 |04.08.2017 БСП дава Закона за околната среда на КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads