Реклама / Ads
3| 9224 |29.06.2016 ПОЛИТИКА

Проф. Дуранкев: Брюксел се оказа една черупка с популизъм

.
Проф. Боян Дуранкев
Брюксел се оказа една черупка, една мида, в която стават някакви неща, които засягат европейските граждани, но когато европейските граждани поискат нещо – това се тълкува като популизъм и, не дай Боже, камо ли пък да се проведе общоевропейски референдум. Това казва проф. Боян Дуранкев.
 

Въобще тази непрозрачна структура Брюксел и еврогрупата, която не работи по никакви европейски закони, а има собствено мнение по всичко, тази практика очевидно, че не е в полза на една по-щастлива и по-развита Европа, добавя той пред Фокус.

Това, което е ЕС не е мечтата на първооснователите, не е мечтата на гражданите, особено на по-слабо развитите страни в този ЕС, не е мечтата на ЕС да се разпадне и примерно да влизат по-слабо развити страни, които да очакват само еврофондове. И Брюксел ще трябва значително да се промени, включително и с личен пример както отгоре – ръководството на Европейския парламент , Европейската комисия , комисари, доходи, прозрачност тъй като Брюксел се оказа изключително непрозрачен като структура. Например може ли по някой телевизионен канал европейските граждани да наблюдават заседанията на Съвета на Европа или да разберат как се вземат решенията в Европейската централна банка , или да разберат какво представлява Трансатлантическото споразумение, което се готвят бюрократите в Брюксел да запишат?, обяснява той.

Както се казваше навремето – „Дядо Йоцо гледа“. И след като има референдум, който завършва успешно с огромно мнозинство на избирателите, участници в това гласуване, връщането на демокрацията в ЕС е на база на референдуми и може да очакваме общоевропейски референдуми по най-важните въпроси, може да очаква конституиране на конституционен парламент на ЕС, а не този бюрократичен, блед, сив и донякъде склерозирал в решенията си Брюксел. Има зараза. Заразителен е, и то в положителен аспект е примерът на Великобритания с този референдум. Разбира се. Кой ще позволи референдум по въпроса примерно дали България да бъде член на ЕС или член на НАТО? Естествено, че народът, който в повечето случаи се тълкува като изключително глупав, като прост, естествено, че не му се разрешава на него да провеждат референдуми. Това е опасно за Брюксел, смята проф. Дуранкев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12233 |18.04.2024 "В Скопие прекалиха". Графити зоват срещу българите в Северна Македония . 7| 12781 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 1| 3196 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани . 5| 2935 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads