Реклама / Ads
10| 5469 |09.07.2019 ПОЛИТИКА

Протестите в Грузия продължават - сблъсъци и кръв в Тбилиси

.
Тбилиси
На проспект Руставели в центъра на Тбилиси, пред парламента, митингуват противниците на ЛГБТ – пазителите на морала, които протестират срещу планирания Парад на гордостта, съобщава sputnik-georgia.ru. На разстояние от няколко стотин метра на площад свобода се събраха участници в демонстрацията с искането за незабавната оставка на вътрешния министър Георгий Гахария.
 

Три седмици вече те се борят с митинги за тази оставка, но от сутринта тяхното място бе заето от „борците за традициите“.

 

Има и трети протест – но в „спалнята“ на града, район, отдалечен от центъра, около офиса на телевизия „Рустави-2“. Там участниците протестират срещу скандалния ефир от неделя, когато водещият на програмата „Постскриптум“ Георгий Габуния в краен цинизъм оскърбил президента на Русия Владимир Путин и покойните му родители, като използвал нецензурна лексика. Те настояват за извинение от Габуния и от ръководството на медията. Журналистът е остранен от работа за два месеца.

И най-неочаквано вечерта стартира четвъртата протестна акция – тази на ЛГБТ-общността, отменена по-рано от организаторите. Участниците в Парада на гордостта бдят около сградата на министерството на вътрешните работи в края на града на шосето, водещо към аерогарата.

 

Агенция Интерфакс съобщи, че полицейски кордон разделя двата протеста на проспект Руставели пред парламента и пред пионерския дом. От сутринта сградата на парламента е под обсадата на радикални групировки, в т.ч. „Грузинский марш“. Техни членове са заявили пред журналисти, че смятат да наложат ред в Тбилиси и да прекратят „шествията и акциите на извратеняците“.

 

От другата страна на полицейския кордон са хората, които от 18 дни се събират под лозунга „Не на руската окупация“ и с искане за оставката на вътрешния министър. Тук е била пролята и първата кръв – протестиращи са разбили главата на участник в антируската демонстрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6474 |13.04.2019 Б. Димитрова: Протестите в Габрово не изместват ”апартаментгейт” . 2| 6641 |12.01.2018 Доц.Иво Инджов пред Фрог: Европрезидентът не видя протестите „под прозорците“ му в София . 0| 8409 |30.06.2015 Кутев: Непонятно забогателите продължават да управляват България . 7| 5875 |22.05.2015 Станишев, Могерини и премиерите на Дания, Швеция и Грузия координират позицията на левите преди срещата на върха в Рига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads