Реклама / Ads
11| 3804 |27.01.2021 ПОЛИТИКА

Републиканци за България за ваксинирането срещу COVID-19: Aпелираме да се помисли за здравето на гражданите пред личните интересите

.
Позиция на Републиканци за България относно темповете на ваксиниране срещу COVID-19. Няколко са проблемите, стоящи на дневен ред, свързани с изпълнение на заложения план за ваксиниране и защита на гражданите от заразяване с COVID-19:
 

1. Избраните видове ваксини от правителството (и тип ваксина, и избор на фирма) и липсата на навременното им доставяне в България изцяло променя заложените срокове и брой хора, които се планираше да бъдат ваксинирани. Допълнително липсата на организация и ефективна координация между институциите забавя процеса. Всичко това води до следните числа: 353/100 000 ваксинирани, 26 119 общо ваксинирани, от тях 4610 получили по две дози към дата 24.01.2021г. Така България е на последно място в ЕС, както и в региона, по брой ваксинирани.
Въпреки фактите здравният министър и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести убедено твърдят, че до края на годината ще има около 2 млн. ваксинирани български граждани. Твърдения, които не отговарят на реалността и се обясняват с опит за манипулация на обществото в контекста на предстоящите парламентарни избори.

 

2. Липсва възможност за избор на тип ваксина. Така се нарушава правото на гражданите да направят информиран избор. Подписването на информирано съгласие не освобождава държавата от задължението да осигури избор на своите граждани. Направената от правителството заявка за определен брой от различните видове ваксини ни кара да смятаме, че проблемът с наличието и избора няма да се реши. Изход от това положение е възможността да бъдат внесени ваксини от трети страни, с одобрение от Изпълнителна агенция по лекарствата. Това е от прерогативите на националните държави.

 

3. Липсва масова информационна кампания за съотношението полза/риск, за това коя ваксина е по-подходяща за възрастните хора, за хора с автоимунни заболявания, за диспансеризирани, онкоболни пациенти и за други рискови групи. Обясняваме си тази липса с факта, че реално я няма възможността за избор и няма налични количества ваксини.

 

4. При тези условия очакваме ваксинирането срещу COVID-19 да се превърне в привилегия за хора, които имат възможности да пътуват и да се ваксинират в други държави.

 

От Републиканци за България призоваваме за честно артикулиране на проблема в обществото и за предприемане на необходимите действия от страна на правителството за защита на здравето на гражданите. Нека бъдещите действия да бъдат със здравна цел, а не с икономически или политически подтекст.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4645 |26.01.2021 Републиканци за България: Община Гурково е явен пример за резултатите от симбиозата ГЕРБ-ДПС . 8| 4297 |23.01.2021 Републиканци за България се включиха в протест в подкрепа на Алексей Навални . 16| 3906 |20.01.2021 Републиканци за България: Настояваме за незабавни промени в Изборния кодекс . 21| 3954 |17.01.2021 Републиканци за България ще се регистрират в ЦИК за предстоящите местни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads