Реклама / Ads
46| 9736 |10.01.2013 ПОЛИТИКА

РЗС: Референдумът да се отмени!

.
Лидерът на РЗС Яне Янев
Проект за решение за отмяна на националния референдум ще внесат в парламента от РЗС.
 

Според хората на Яне Янев НС е допуснал очевидна грешка, тъй като чл. 9, ал. 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт допуска провеждане на национален референдум само по въпроси от компетентността на Народното събрание. При това положение държавният глава е длъжен да сезира Конституционния съд за противоконституционност на чл. 6, ал. 1 от Закона за референдумите, както и за противоконституционност на решението от 24.10.2012 г. за провеждане на национално допитване.

Настояваме президентът Росен Плевнелиев да обяви позицията си за целесъобразността на референдума. Държим да подчертаем, че държавният глава олицетворява единството на нацията и по всички обществено значими въпроси следва да заема категорична и ясна позиция.

Политическият съвет на РЗС счита, че референдум с подобен въпрос е не само противоконституционен, но и вреден, защото той не е в дневния ред на обществото и опорочава идеята за референдумна демокрация.

Общественото настроение показва не само, че до урните няма да отидат повече от 4 млн. души, какъвто е прагът, за да бъде допитването успешно, но няма да гласуват „за" и тези 700 000, които са подкрепили подписката на БСП.

Не приемаме подлостта и лицемерието на левицата. Чрез насрочения референдум бившите комунисти се опитват да узаконят създаденото от тях корупционно енергийно лоби.  Нещо повече, в момента се извършва проучване на грандиозната корупция по проекта „Белене", данните от което все още не са оповестени. Това няма да позволи на българския народ да направи информиран избор, което допълнително обезсмисля провеждането на референдум с подобен въпрос, подчертават от РЗС.

От партията уточняват, че подкрепят идеята важните въпроси на българското общество да бъдат решавани с референдум. Но за да има смисъл от допитването, е необходимо да бъде променен моделът, да се рестартира системата. Това може да стане единствено чрез приемане на нов основен закон.

РЗС отстоява позицията, че първият референдум в демократична България би следвало да бъде за приемане на нова конституция. Убедени сме, че повече от 70% от българските граждани биха отишли до избирателните урни, за да подкрепят идеите на РЗС за: намаляване броя на народните представители от 240 на 100; премахване имунитета на депутати и магистрати; гражданите по всяко време да могат да отзовават всички изборни длъжности; кметове, депутати и общински съветници да не могат да бъдат избирани повече от 2 последователни мандата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 10372 |09.01.2013 Следващото НС-шарено; влизат 6 партии . 84| 17415 |07.01.2013 Колапсът на десницата и бъдещето на България – ІІ . 43| 7486 |06.01.2013 Бойко Борисов: Станишев е класик в лупингите . 25| 7376 |04.01.2013 Л. Павлова: Отменя се незаконното строителство край Несебър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads